Gorj: Cum ne ajută nemții să scăpăm câinii de pe străzi

O asociație din Germania ajută autoritățile din Gorj în demersurile de a stopa abandonarea câinilor. A strâns donații și, cu acești bani, Consiliul Județean Gorj sterilizează zeci de câini în două comune. Acțiunile de sterilizare și microcipare au avut loc în Stejari și Dănciulești. În paralel, se face recensământul câinilor din curțile oamenilor. 

În comuna Dănciulești, oamenii au adus câinii la sterilizat și microcipat. Cine n-a avut cușcă, a așteptat acasă. Patrupedele au fost preluate de angajații de la Serviciul pentru Protecția Animalelor și aduse înapoi acasă după sterilizare. 

Pentru oamenii de la sat, să scoată aproape 300 de lei din buzunar, să sterilizeze câinii, e mult. Așa că s-au bucurat că au putut face acest lucru gratuit. „Ne bucurăm că eu nu aveam atâția bani. Am trei cățele și am grijă de ele, dar n-am avut bani de sterilizat. Știu că trebuia și aveam în plan, dar acum e bine că se poate gratis. Așa scăpăm de câinii de pe străzi. Ei, fată, oamenii aruncă puii la marginea comunei, cresc, vin în sat, devin agresivi. Eu nu pot să mă duc cu bicicleta la biserică. Sar de mă pun jos dacă nu am o boată cu mine”, a spus o femeie.

„Este foarte bine că se face această acțiune. Eu am un cățel pe care îl cresc de vreo cinci ani. Oamenii de la țară nu au bani să ducă câinii la veterinar așa că e mare lucru că se poate gratis”, a spus un alt localnic.

„Sunt persoane care nu-şi permit, în primul rând, să meargă la oraş. E important că oamenii conştientizează şi din punct de vedere legal să-şi sterilizeze animalul”, a spus Ana Ion, voluntar.

Și medicii veterinari au făcut un apel la sterilizarea animalelor. „Sterilizarea animalelor e singura metodă pentru a preveni abandonul puilor. Asociația din Germania, venind în ţară, a văzut situaţia câinilor fără stăpân, câinii de pe stradă, faptul că nu sunt sterilizaţi. Oamenii preferă să abandoneze decât să sterilizeze şi au decis să se implice prin strângere de fonduri, din donaţiile din Germania”, a spus medicul veterinar Radu Hotoboc.

În paralel, și Consiliul Județean Gorj a alocat bani pentru aceste acțiuni. “Dacă nu începem de la firul ierbii, vom vedea în continuare câini abandonaţi, oameni agresaţi de câini şi acele suflete nevinovate pe marginea drumului. În acest an, Consiliul Județean a alocat 150 de mii de lei și în ultimul an au fost sterilizați 1.500 de câini”, a spus Luis Popa, șeful Serviciului pentru Protecția Animalelor Gorj.

Autoritățile au demarat și un recensământ al câinilor cu stăpân. Au numărat până acum 500 de câini în două sate și într-un cartier din Târgu Jiu. Nici 50 nu erau sterilizați sau microcipați.

Galerie foto


Vizualizări: 1,522

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: