Ghid de inlaturare a zgarieturilor de pe parbriz

Care este cel mai inestetic dar si cel mai periculos lucru pe care il poti descoperi la o masina frumoasa? Nimic nu poate fi mai rau decat zgarieturile de pe parbriz sau de pe geamuri! Sigur ca o zgarietura pe vopsea nu este nici ea deloc estetica, insa nici pe departe nu poate provoca un accident… Cum sa faci sa scapi de zgarieturile de pe parbriz fara sa fie nevoie sa schimbi geamul? Ei bine, noi iti vom spune secretul si iti vom arata si cum sa o faci cat mai simplu si fara batai de cap.

Cum elimini zgarieturile de pe parbriz?

O zgarietura sau o taietura pe parbriz impiedica vizibilitatea in timpul condusului. De asemenea, chiar si o crapatura subtire cat un fir de par se poate transforma in timp intr-o spartura in toata regula, iar odata ce ajungi in acest punct singura solutie este schimbarea parbrizului, ceea ce nu este deloc ieftin si vei simti asta pe pielea ta.

Ce sa faci in acest caz? Nu poti decat sa repari crapatura sau fisura, astfel incat sa nu se faca si mai mare. Retine ca nu este posibil sa repari o bresa adanca, de fapt nimic mai adanc de 50 de microni. Cum sa iti dai seama acasa daca este ceva care se poate repara din punct de vedere tehnic? Daca zgarietura iti prinde unghia de la deget cand o atingi, atunci este prea adanca sa fie reparata acasa. Daca nu e cazul, o poti repara si singur, conform instructiunilor pe care le vei regasi in continuare.

Zgarieturi usoare

Pentru zgarieturi usoare, solutia cea mai simpla este folosirea unei solutii acrilice pentru indepartarea zgarieturilor. Acest lichid trebuie aplicat pe zonele afectate si frecat cu o bucata uda de material din microfibra, sau cu un smirghel foarte fin (o granulatie de 600 sau mai mare). Cand se va usca va avea un aspect fin si va acoperi crapatura cu un strat protector.

 

Daca acest produs chimic nu este disponibil in zona in care locuiesti, se poate folosi un produs de tip scrub pentru geamuri, folosit in principiu pentru stergerea petelor rezistente si a murdariei. Insa este foarte eficient si pentru crapaturile fine de pe parbriz.

Solutia de tip scrub se aplica pe un prosop din microfibra si se freaca apoi zona afectata. Se lucreaza cate o sectiune mica odata (daca este vorba despre o zgarietura de dimensiuni mari) si se mentine o presiune egala. Atentie! Aceste solutii sunt abrazive si, ca urmare, vor taia suprafata daca sunt aplicate direct pe geam!

Zgarieturi adanci

Pentru zgarieturile profunde, oxidul de ceriu este o solutie excelenta. Numim zgarieturi profunde zone in care avem de-a face cu fisuri mai mici de 50 de microni, dar totusi mai adanci decat o pata usoara pe suprafata. Oxidul de ceriu este un ingredient chimic utilizat in mod deosebit in industria ceramicii si bijuteriilor pentru ca este un abraziv mai usor. Este ideal pentru lustruirea articolelor din metal, ceramica si sticla.

 

Se pune apa peste oxidul de ceriu pulbere, pentru a se obtine o pasta cu consistenta semilichida si apoi se aplica amestecul pe zona zgariata.

Foarte utila pentru aceasta procedura iti va fi o bormasina manuala cu un disc de polisat din cauciuc dur. Procesul necesita rabdare si aplicari si polizari constante. Atentie la consistenta mixturii si la cata presiune aplici pe masina. Daca vei executa aceasta procedura in mod corespunzator, vei avea la final un parbriz curat, fara zgarieturi, care iti va conferi o vizibilitate perfecta in timpul condusului.

Cum opresti extinderea crapaturilor?

Daca nu ai curaj sa iti repari parbrizul acasa, de unul singur, si te gandesti sa ajungi la un service unde sa iti lasi masina pe mana unui profesionist, e bine sa o faci repede, pentru ca orice crapatura, indiferent cat de mica, se poate extinde sau se poate adanci, pentru ca geamul parbrizului se contracta si se extinde in continuu, din cauza presiunii sau a schimbarilor de temperatura.

Am trecut cu totii prin asta si stim ce inseamna sa nu ai timp sa ajungi la service, sa amani de pe un weekend pe altul sau sa te gandesti ca nu e cine stie ce problema si merge si asa! Daca te afli si tu in aceasta categorie si, din diverse motive, nu reusesti sa ajungi la timp la service, exista cateva solutii pentru a stopa extinderea crapaturilor.

Un kit de reparatii pentru acasa. Il gaseti la orice benzinarie si este cel mai usor mod de a sigila o crapatura. Nu te pune nimeni sa slefuiesti, sa polisezi, sau sa freci cu solutii care pot afecta geamul. Nu trebuie decat sa cureti zona si sa aplici o rasina speciala deasupra crapaturii, care sa o protejeze de elementele din mediu si sa previna extinderea fisurii.

Super glue. Daca este o ciobitura mica si nu ai la indemana un kit de reparatii, poti folosi un adeziv cu actiune rapida, precum super glue. Pune cateva picaturi pe locul afectat si intinde lipiciul egal, astfel incat sa tina impreuna cele doua parti.

Oja de unghii poate fi si ea o solutie temporara. Se curata zona inainte de aplica oja si apoi se aplica oja pe ambele parti ale crapaturii, astfel incat geamul sa ramana intact o perioada, insa mergi cat de repede posibil la service.

Daca nu ai la indemana niciuna dintre aceste solutii, condu prudent, evitand zonele expuse direct soarelui si temperaturilor foarte ridicate, pentru ca acestea vor incalzi geamul si vor cauza extinderea crapaturii. In mod similar, temperaturile scazute sunt si ele de evitat, pentru ca in general contracta geamul si crapatura va fi din nou expusa riscului de extindere. Evita, de asemenea, drumurile cu denivelari, pentru ca loviturile si socurile vor adanci si vor extinde orice fisura.

Informatii oferite de WeltKlasse Automobile, importator si distribuitor autovehicule second-hand.

Vizualizări: 29,846

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: