Germanii cumpără măceşe de la Gorj
Nemţii cumpără măceşe pentru conserve şi medicamente de la Direcţia Silvică Gorj. Deja a început colectarea fructelor care vor lua drumul Germaniei la sfârşitul lunii octombrie. Măceşele sunt strânse de pădurarii din judeţ de la oamenii care le culeg pentru a câştiga ceva bani şi sunt duse la depozitele Direcţiei Silvice unde sunt sortate şi depozitate în condiţii speciale până la export.
De o săptămână Direcţia Silvică a început colectarea măceşelor care vor fi exportate în Germania. Contractul semnat cu nemţii este pentru o cantitate de 60 de tone de măceşe care vor fi folosite la medicamente, ceaiuri sau conserve. Până în acest moment, în depozitul Direcţiei Silvice au ajuns peste 2 tone şi jumătatea de fructe. Este o comandă de 3 tone şi pentru o firmă de medicamente şi ceaiuri din România. „Noi am început colectarea măceşelor. Acum au început să se coacă. Până acum am reuşit să colectăm o cantitate destul de mică, două tone şi ceva. Noi sperăm ca până la jumătatea lunii octombrie să reuşim să colectăm o cantitate de 60 de tone pentru că atât trebuie să exportăm în Germania, pentru medicamente, ceaiuri şi dulceaţă sau gem. Mai avem o comandă de trei tone de măceşe pentru o firmă din ţară din domeniu farmaceutic pentru ceaiuri”, spune Gheorghe Novac, directorul Direcţiei Silvice.
Pădurarii sunt păcăliţi
Sunt şi pădurari care sunt păcăliţi de culegătorii de măceşe. Din dorinţa de a face rost de bani culeg fructele crude, iar pădurarii sunt nevoiţi apoi să le sorteze. „Stau să sortez acum la măceşe pentru că le-am luat cam crude de la oamenii care le culeg. Ei din dorinţa de a face bani că se plăteşte bine kilogramul de măceşe le aduc şi crude. Mie mi le-au adus seara şi nu le-am văzut prea bine, iar acum stau să le sortez. Nu se primesc cele crude. Din această cauza am pierdut cam trei sferturi din cantitate. La suprafaţă erau cele coapte, iar jos crude”, spune pădurarul Vasile Arăbăşoiu.
PREŢ
Fructele sunt colectate de pădurari de la oamenii care vor să facă rost de bani şi le plătesc acestora 1, 4 lei pe kilogram. Deocamdată au colectat puţine pentru că măceşele acum început să se coacă. „Preţul a mai crescut faţă de anul trecut, şi măceşe sunt. Este un an bun. Sperăm că până la jumătatea lunii octombrie să facem norma”, spune pădurarul Ion Vătuiu.