Fraudă în sănătate! Acuze grave pentru şefa de la Oncologie

Opt suspecţi şi 60 de martori au fost citaţi marţi, 1 noiembrie, cu privire la cea mai mare fraudă depistată vreodată în sistemul medical gorjean. Locuinţa şefei secţiei Oncologie din Spitalul Judeţean Gorj, Mariana Găvănescu, a fost percheziţionată, de acolo ridicându-se grămezi de documente şi mai multe carduri de sănătate. Audierile au durat până târziu în noapte. Parchetul General vorbeşte despre internări fictive, decontări de îngrijiri la domiciliu şi altele care ar fi produs un prejudiciu de cel puţin 400.000 de lei.

Sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj a fost vizitat marți dimineața de procurori, fiind ridicate documente ce vizează activitatea medicală a doi medici specialişti, din anul 2008 până în prezent. Potrivit conducerii CJAS Gorj, salariaţii instituției nu sunt vizați în acest dosar, instituția având calitatea de martor. ”Este vizată activitatea a doi medici din județul Gorj care au raportat la un moment dat și activitate la Casa de Asigurări de Sănătate. Mi-au spus foarte clar că noi avem calitatea de martor, nu sunt implicaţi cu nimic salariați ai Casei de Sănătate. E vorba de posibile conflicte de interese și alte presupuse încălcări ale legislației de către cei doi medici vizați. Noi stăm la dispoziția organelor de anchetă. Este vizată o perioadă din 2008 până în prezent. Medicii respectivi își desfășoară activitatea și la spital, și la cabinete private”, a spus Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.
Percheziții au avut loc și pe secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Mai multe cadre medicale au fost chemate de acasă să dea explicaţii procurorilor. La secția Oncologie a ajuns și directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Marius Boeriu. Acesta a părăsit secția după aproximativ 20 de minute, însă a refuzat să stea de vorbă cu ziariștii.

Deconta internări fictive
Vizat în acest dosar pare să fie medicul oncolog Mariana Găvănescu, șefa secției Oncologie din Târgu Jiu, și un alt medic specialist. De altfel, mascații au ridicat documente și de la casa medicului din Calea Eroilor, acolo unde funcționează și cabinetul privat al acesteia, dar și firma ei de acordare asistență medicală la domiciliu. Se pare că medicul Mariana Găvănescu se folosea de firma sa de îngrijiri la domiciliu, Stefarimed SRL, pentru decontarea unor internări fictive.
În comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte se arată clar că este vorba de un mecanism infracțional de fraudare a bugetului CJAS. ”Din probele administrate până în prezent a rezultat că în perioada 2008-2016 a fost creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, prin internarea fictivă de pacienți, emiterea de prescripții medicale în fals și consemnarea nereală a acordării de îngrijiri medicale la domiciliu, serviciile nefiind efectuate sau fiind efectuate parțial", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Zeci de martori şi opt suspecţi
Anchetatorii au chemat peste 60 de martori şi opt suspecţi să dea declaraţii, marţi, în urma percheziţiilor efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj. Faptele pentru care vor fi puşi sub învinuire suspecţii sunt de înşelăciune, fals intelectual, abuz în serviciu, conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la uz de fals. 
Marţi dimineaţă au fost organizate 17 percheziţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, la Casa de Asigurări de Sănătate Gorj, la domiciliile mai multor medici şi asistente, la cabinete private, dar şi la un agent de poliţie din Bucureşti.  În fapt, procurorii au descoperit că este vorba despre internări fictive şi eliberări de reţete false, cu un prejudiciu de 400.000 de lei
Percheziţiile au avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, secţia de oncologie, două societăţi private de îngrijiri medicale la domiciliu din Gorj, domiciliile mai multor medici şi asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, cabinete medicale private, Casa de Asigurări de Sănătate Gorj şi un agent de poliţie din Bucureşti.
Ancheta a beneficiat şi de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum şi de cel al Brigăzii Speciale de Intervenţie din cadrul Jandarmeriei Române.

Galerie foto






Vizualizări: 6,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: