Fraudă din bani europeni pe spinarea unor elevi de liceu
Aproximativ 20 de elevi şi părinţi s-au adunat duminică în faţa liceului din Roşia de Amaradia, să ceară socoteală conducerii unităţii de învăţământ cu privire la modul în care se desfăşoară proiectul Leonardo da Vinci, prin care 15 liceeni au fost plecaţi trei săptămâni în Germania. Părinţii au scos bani din buzunar pentru a-şi trimite copiii în străinătate, cu promisiunea liceului că va deconta câte 300 de euro la întoarcerea acasă, lucru care nu s-a întâmplat. Directorul unităţii de învăţământ Cristinel Faiter consideră că totul este o înscenare politică.
La începutul lunii aprilie, 15 elevi de clasa a XI-a de la Liceul Roşia de Amaradia, fără posibilităţi materiale sau cu rezultate bune la învăţătură, au plecat să facă practică trei săptămâni în Germania. Fiecare copil trebuia să primească din proiect 375 de euro pentru deplasarea în străinătate, lucru care nu s-a întâmplat şi au fost nevoiţi să-şi bage familiile în datorii. „Am plecat în Germania cu bani de la părinţi, unii dintre ei s-au împrumutat ca să ne facă actele şi să ne dea bani de buzunar. Domnii profesori însoţitori ne-au spus că au toţi banii şi să le spunem când preferăm să ni dea, în Germania sau când ne întoarcem. Le-am spus că-i vrem acasă şi am crezut că se ţin de promisiune. Noi acolo am cheltuit banii părinţilor şi numai 75 de euro din banii de proiect, pentru că ne dădeau numai 25 de euro pe săptămână la fiecare, ca să facem economii. Ne punea să semnăm nişte tabele pentru aceşti bani, dar tabelele erau în alb şi completau ei apoi sumele. Noi luam bonuri pentru tot ce cumpărăm cu banii de la părinţi şi ne-au forţat să le dăm bonurile alea ca să le deconteze ei. De acolo am primit şi certificate de limba germană şi de practică şi ni le-au luat şi pe acelea. Acum ne pun să facem nişte rapoarte, ne spun că nu sunt bune şi că proiectul s-a terminat, dar cu banii noştri cum rămâne?”, a precizat Bianca Matei.
Părinţii vor să-şi recupereze banii
Părinţii au ajuns în culmea disperării când văd că trece zi după zi şi copiii lor nu-şi primesc banii. Mulţi s-au împrumutat şi se tem ca liceenii să nu fi fost înşelaţi şi ei să rămână cu datorii. „Noi ne-am împrumutat să trimitem copiii în Germania, pentru că li s-au promis 375 de euro ca să-şi acopere cheltuielile şi acum nimeni nu-şi mai face vorba de bani. Noi trebuie să dăm banii înapoi de unde i-am împrumutat. Eu am dat la copilul meu 150 de euro să aibă la el, şi bonurile le-au luat profesorii să le deconteze. Păi ei ce fac, decontează banii mei? Vrem să ştim ce s-a întâmplat, pentru că nu vrem să fim prostiţi. Organele abilitate să vină să cerceteze cum s-au gestionat banii din acest proiect. Asta e bătaie de joc. Vor să-i prostească pe elevi”, a declarat Uţă.
Dirigintele, alături de elevi
Dirigintele elevilor este alături de copii şi de părinţi şi încearcă să-i ajute. „Eu ştiu că elevii trebuiau să primească aceşti bani înainte să plece. Părinţii au semnat o împuternicire pentru cei doi profesori care i-au însoţit, iar elevii au avut banii pe carduri, carduri care stăteau la cei doi dascăli. Copiii au făcut economii din banii lor. În loc să cheltuiască 25 de euro pe zi, au cheltuit banii aceştia într-o săptămână, iar restul trebuia să le revină lor, lucru care nu s-a întâmplat. Totul este foarte ciudat. Trebuie cerut un audit financiar, că sunt multe lucruri în neregulă”, a spus dirigintele Marian Ilius.
Când au aflat că elevii împreună cu părinţii şi dirigintele s-au întâlnit să discute această problemă în şcoală, cu acordul primarului, Cristinel Faiter parcă şi-a ieşit din minţi. „Asta este propagandă politică. E totul politic. Parcă ar fi întâlnire sindicală. Părinţii acestor elevi sunt mineri şi asta ştiu ei să facă. Folosesc şcoala pentru a face politică şi mai cheamă şi presa. Nu e posibil aşa ceva. Am făcut şi o plângere penală, pentru că şi-au permis să intre în şcoală fără acordul meu. Aşa ceva nu se poate. Numai eu dau voie sa intre în şcoală, nu primarul sau dirigintele. Totul este politic”, a precizat Faiter.
PROIECTUL
Proiectul prin intermediul căruia 15 elevi au fost Germania trei săptămâni este în valoare de 44.000 de euro. Alături de copii au fost doi adulţi. Este vorba de Ştefan Niculescu ca profesor însoţitor şi fiica directorului Cristinel Faiter, Ilona Tiţa, ca şi supraveghetor, deşi părinţii au delegat un alt cadru didactic pentru acest lucru. Una dintre eleve a făcut o sesizare la Agenţia Naţionala pentru Proiecte şi a cerut explicaţii pentru ce s-a întâmplat, dar şi un audit financiar.