Fosta șefă de la „Evaluarea Handicapaților” poate scăpa de condamnare
Fosta directoare a Comisiei Județene de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din Gorj, dr. Carmen Simona Mocioi, ar putea scăpa de condamnarea definitivă pe care a primit-o în urmă cu doi ani, după ce legislația în baza căreia judecătorii au găsit-o vinovată s-a modificat la sfârșitul lunii trecute.
Camera Deputaților a dezincriminat acuzația de conflict de interese pentru funcționarii publici cu sintagma „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. Legea ar trebui promulgată de acum încolo de președintele Klaus Iohannis și, după aceea, oricine are probleme cu acuzațiile respective poate să se adreseze instanțelor pentru a-și clarifica situația.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut un inventar al dosarelor cu astfel de acuzații și, la nivel național, trei persoane au primit condamnări definitive în anchetele în care au fost implicate, printre ele fiind și dr. Carmen Simona Mocioi. Fosta șefă a Comisiei de la Gorj a recunoscut în timpul procesului acuzațiile ce i-au fost aduse și a primit o condamnare de 1 an cu suspendarea executării pedepsei pentru șase fapte, toate raportate la sintagma „a participat la luarea unor decizii”. Judecătorii au condamnat-o la vremea respectivă pentru că a participat la luarea deciziilor de către Comisia Județeană de Examinare a Persoanelor cu Handicap în privința încadrării în diverse grade de handicap a unor rude ale sale. Mai exact, mama și socrii fostei șefe au primit certificate de încadrare în diferite grade de handicap, primind lunar apoi indemnizații din partea statului.
Alți doi primari au primit condamnări pentru acuzații de același gen, în prezent fiind pe rolul instanțelor alte peste 20 de procese în care inculpații sunt primari, consilieri locali, directori de instituții publice ori de școli. Toți vor avea posibilitatea, după promulgarea legii de către președinte, să ceară în instanță revizuirea acuzațiilor.