Fondul de Tranziție Justă: Bani pentru start-up-uri din Gorj. Proiectele majore au confinanțare pe măsură
Ghidurile de finanțare prin Programul Operațional Tranziție Justă, pentru județul Gorj, vor fi în consultare publică, primele discuții având loc joi, într-o întâlnire la Târgu Jiu la care a participat și secretarul de stat pe fonduri europene, Ovidiu Cîmpean. Trecând peste bâlbâielile de organizare ale acestei întâlniri și nuanțele politice, sunt relevante informațiile care au fost furnizate în premieră autorităților locale și mediului privat.
Primele apeluri de finanțare sunt destinate mediului antreprenorial și sunt finanțări de la 200 de mii de euro la 10 milioane de euro, ultimele fiind pentru activare parc industrial.
Primul apel este programat să fie lansat în aprilie, iar depunerea să înceapă din luna mai.
Astfel, în domeniul de dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului vor fi trei axe principale: Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor cu o alocare de 43 de milioane de euro, Sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale- 11 milioane de euro și Sprijin pentru dezvoltarea start-upurilor- 43 de milioane de euro.
Investiții pentru dezvoltarea microîntreprinderilor presupun o finanțare de maxim 200.000 de euro, iar activitățile eligibile sunt: diversificarea economică în domenii de specializare inteligentă (sisteme de transport, inginerie industrială, ingineria materialelor recuperate, sisteme și tehnologii pentru sănătate, ITC) formarea profesională a personalului și subvenții acordate angajatorilor.
Investiții pentru dezvoltarea start-up-urilor au ca finanțare maximă tot 200.000, cu același tip de condiții de eligibilitate.
Toate apelurile vor impune angajări și o implementare de maxim 24 de luni. În acest moment nu se discută despre cofinanțare la acest tip de proiecte, pentru start-up-uri, însă pentru proiectele mari, care produc multe locuri de muncă, aportul poate depăși 30%.
În ceea ce privește granturile pentru IMM-uri, aceasta sunt împărțite pe două apeluri la care finanțarea este între 200.000 și 2.000.000 euro și 2.000.001 și 5.000.000 de euro.
Locurile de muncă disponibile prin aceste programe cresc pe măsura finanțării.
Este menționat și un program de dezvoltarea întreprinderilor prin dezvoltarea incubatoarelor/acceleratoarelor de afaceri/parcurilor industriale și altor structuri de sprijinire a afacerilor, la care valoare maximă finanțată 10 milioane de euro, dar pot fi maxim 3 proiecte.