FMI: Circa 5 milioane de români lucrează în străinătate

​Problemele demografice ale României fac obiectul unui raport publicat vineri seara de Fondul Monetar International. Documentul analizează piața muncii din această perspectivă, notând reculul populației aptă de muncă și numărul mare de seniori raportat la tineri.

Emigrația a fost deosebit de puternică în timpul crizei financiare globale după aderarea la UE în 2007, care a facilitat imigrația în alte state membre ale UE – dar de atunci s-a diminuat treptat pe măsură ce perspectivele de angajare și standardele de trai în România au crescut. Cu toate acestea, migrația netă rămâne negativă, într-un moment în care migrația netă în aproape toate celelalte țări UE a devenit pozitivă.

Participarea la forța de muncă este relativ scăzută, de 66,8%, a doua cea mai scăzută rată din UE. Asta e valabil pentru aproape toate grupurile demografice. „Asta sugerează că măsurile de stimulare a participării la forța de muncă ar putea fi o modalitate naturală de a compensa cel puțin parțial efectele declinului demografic”, arată FMI.

Potrivit calculelor HotNews pe baza datelor oferite de INS, vârsta medie la care românii au luat decizia plecării definitive din țară a fost anul trecut de 30,2 ani, în creștere față de acum 10 ani (atunci se pleca la 27,7 ani), dar în scădere față de perioada de după evenimentele din decembrie 1989.

Vizualizări: 530

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: