Finisarea mobilierului cu lac pentru lemn
Atunci cand vine vorba despre restaurarea mobilierului vechi din lemn, sau a lemnului in general, exista doua abordari. Se poate face fie o restaurare extrema, caz in care lemnul este slefuit pana cand arata ca nou, urmand ca apoi sa fie aplicata o serie intreaga de finisaje. Aceasta procedura va face ca mobilierul sa arate ca proaspat iesit din fabrica. Dar exista o alternativa mai usoara si foarte eficienta, mai ales daca nu vorbim despre un mobilier foarte deteriorat.
Lemnul este un material caruia ii poti reda cu usurinta estetica naturala. Cei mai multi oameni aleg o restaurare extrema, chiar si in cazurile in care ea nu este necesara. De cele mai multe ori curatarea mobilierului si aplicarea unui lac pentru lemn va scoate in evidenta frumusetea naturala a materialului si ii va reda stralucirea.
Finisarea corecta a mobilierului cu lac pentru lemn
Pentru ca rezultatul sa fie unul de durata, este nevoie de o finisare corecta. Inainte de toate, trebuie sa stii de ce materiale vei avea nevoie:
* hartie de slefuit;
* lac pentru lemn;
* pensula pentru vopsit;
* manusi;
Trebuie sa acorzi o atentie sporita conditiilor in care va avea loc finisarea. Mediul trebuie sa fie curat si foarte bine aerisit. Aspira incaperea si nu alege o zi cu umiditate prea mare, pentru a impiedica o uscare lenta a lacului. De asemenea, temperatura nu trebuie sa fie mai scazuta de 20 de grade sau mai mare de 25, caz in care lacul se va usca prea repede si se vor forma bule de aer.
Cu ajutorul hartiei pentru slefuit indeparteaza urmele finisajelor deja existente si niveleaza cu atentie suprafata mobilierului, pana cand aceasta capata un aspect neted, fara urme de imperfectiuni.
Smirlgheluirea se va face in directia fibrei lemnului. Pentru a te asigura ca suprafata lemnului este perfect uniforma, foloseste o sursa de lumina puternica si analizeaza cu atentie fiecare portiune. Desi s-ar parea ca aceasta etapa necesita un efort mare, daca alegi o hartie sau un burete de slefuit nou, n-ar trebui sa dureze prea mult timp.
De asemenea, daca ai posibilitatea, slefuieste piesa de mobilier intr-un spatiu diferit de cel in care va avea loc finisarea acestuia cu lac pentru lemn. In caz contrar, indicat este sa cureti incaperea la 2-3 ore dupa slefuirea lemnului.
Finisajul perfect cu lac pentru lemn
Aplicarea propriu-zisa a lacului este importanta pentru a obtine un finisaj perfect. Atunci cand te pregatesti sa aplici lacul pentru lemn, ideal este sa folosesti un recipient separat pentru a inmuia pensula.
Aplica lacul cu o pensula cu fire de par naturale, nu sintetice, in directia fibrei lemnului si tine pensula pe verticala, usor inclinata. In cazul in care observi portiuni in care lacul a fost aplicat in cantitati mai mari, foloseste o alta pensula mai uscata pentru a uniformiza excesul de lac.
Suprafata proaspat lacuita trebuie lasata la uscata peste noapte. Atunci cand aceasta s-a uscat in totalitate va mai fi necesara o slefuire superficiala. Ulterior, foloseste o laveta uscata pentru a sterge lemnul.