Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Filip cere anchetă la PNL Rovinari

Primarul din Rovinari, Robert Filip, solicită organelor de anchetă să verifice modul în care PNL a finanţat campania electorală din 2016. Asta după ce un fost consilier local, Andrei Bărbulescu, a spus că el a fost nevoit să contribuie cu cinci mii de lei pentru a fi pe lista de candidaţi. Şi alţi candidaţi au dat sume între 5.000 şi 10.000 de lei, susţine Bărbulescu, informaţie dezminţită de liderii locali ai PNL.

Potrivit legii, întreaga listă de consilieri locali dintr-un oraş putea să contribuie la campania electorală cu trei salarii minime pe economie, la acea dată 3.150 de lei în total. Candidatul la primărie putea contribui şi el cu şapte salarii minime, adică un total de 7.350 de lei.

Legea nu a permis cheltuirea altor bani în campania electorală de la alegerile locale din 2016. PNL Gorj a precizat într-un comunicat, fără a da sume, că în 2016 campania a fost finanţată corect şi că Autoritatea Electorală Permanentă a constatat acest lucru.

Robert Filip, primar la Rovinari din partea ALDE, susţine că este o minciună. „Au minţit şi au dezinformat. Ei au cheltuit banii ilegal, aceşti bani, sute de milioane, s-au plătit ca la piaţă pentru locuri de consilieri. Şi asta este faptă penală. Organele penale se pot sesiza în cazul lor, să îi cheme pe oameni la o scurtă declaraţie şi să îi întrebe de ce au dat ăia 50 de milioane (lei vechi) şi ce s-a făcut cu ei”, a spus Filip. „Dacă au fost o sută de martori, să îi cheme pe martori şi să îi întrebe”, a adăugat primarul din Rovinari.

Cel care a vorbit pentru prima dată de o sută de martori a fost Andrei Bărbulescu, fost consilier local din partea PNL Rovinari. „Am dat cinci mii. O dată 2.500 şi încă 2.500. În două tranşe. Asta mi-a cerut domnul Chivu în prezenţa a o sută de persoane”, a spus Bărbulescu. Pe facebook a apărut o înregistrare audio între Bărbulescu şi un consilier PNL, Petrişor Mădălan, care recunoaşte că şi el a pus 5.000 de lei. Bărbulescu face referire şi la candidaţi care ar fi contribuit cu 10.000 de lei.

Legea electorală din 2016 mai avea o prevedere care nu ar fi fost respectată la Rovinari. Statul nu doar că a limitat sumele care puteau fi cheltuite într-o campanie, dar acolo unde au fost obţinute anumite rezultate, a restituit banii candidaţilor, prin intermediul partidelor. Andrei Bărbulescu susţine că lui nu i s-a restituit niciun ban, deşi partidul era obligat să facă asta. Şi această acuzaţie este dezminţită de PNL Gorj, care a precizat într-un comunicat că: „Tuturor candidaţilor care au contribuit le-au fost returnate sumele de bani, conform legii, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a făcut verificarea şi a stabilit că finanţarea şi cheltuirea sumelor de bani s-a făcut în mod corect şi legal”.

Concluzia primarului din Rovinari este că doar organele de anchetă pot lămuri această situaţie.

Vizualizări: 1,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: