Fenomen îngrijorător: râuri aproape secate în Gorj

Seceta își lasă adânc amprenta asupra râurilor din județul Gorj. Jiul a scăzut considerabil, iar alte râuri mai mici ori pârâuri s-au evaporat de-a dreptul. Cei de la Apele Române fac demersuri și parteneriate cu primăriile ca să decolmateze albiile.

În Cheile Sohodolului, se vede cel mai bine cum râul aproape a secat. Sunt porțiuni unde nu se vede nici măcar un fir de apă. "Am crezut că am greșit destinația. M-am mai uitat de două ori pe gps și am văzut ca aici sunt Cheile Sohodolului, unde voiam să ajung, dar eu căutam râul. Mi-am dat seama apoi că a secat. S-a știrbit din frumusețea locului. Venim de la București așa că ne bucurăm și de acest peisaj", a spus o femeie. "Noi suntem de la Constanța. Am mai venit acum câțiva ani și era apa foarte mare. Acum nu e deloc. Am zis că explorăm peșterile dacă tot nu e apă și putem merge pe cursul râului fără să ne udăm", a spus un alt turist.

Cei de la Apele Române confirmă situația îngrijorătoare și caută soluții. "Avem debite foarte mici. Pe râul Sohodol, unde se manifestă și fenomenul de carst, acolo este un debit destul de mic. Intervenim prin lucrările de decolmatare să realizăm o secțiune, o îndepărtare a deponiilor, astfel încât să mai apară câte un firicel de apă. Acest fenomen se manifestă și pe râul Galbenu, la Baia de Fier", a spus Doina Isar, inginerul șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.

Și debitul Jiului a scăzut mult. "Am promovat lucrări de întreținere a cursurilor de apă atât pe programul nostru, cât și prin protocoale încheiate cu primăriile Arcani, Cătunele, Baia de Fier și urmează și altele ca să putem întreține cursurile de apa cât de cât. În zona Bumbești-Jiu este debitul foarte scăzut. Afluentul de dreapta, Pârâul Porcu, chiar nu se mai vede deloc. Niciun firicel de apă", a mai spus Doina Isar.

Galerie foto


Vizualizări: 5,159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: