Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Fără puşcărie după ce au tăiat „din greşeală” o pădure întreagă!

Verdict al Judecătoriei Târgu Jiu în dosarul în care angajați ai Ocolului Silvic Tismana au fost trimiși în judecată și acuzați de comiterea mai multor infracțiuni după ce au încercat să mușamalizeze tăierea ilegală a unei păduri din zona montană a județului.

Muncitorii care au defrișat pădurea le-au spus anchetatorilor că au făcut „din greșeală” lucrul respectiv pentru că nu a fost nici un pădurar cu ei care să le arate care era lotul de arbori ce trebuiau tăiați în baza aprobărilor legale. Ulterior, angajații Ocolului Silvic au încercat să „rezolve” din hârtii problema respectivă, alegându-se în cele din urmă cu un dosar penal.
Pedeapsa cea mai mare, cea de 1 an cu suspendare, a primit-o Constantin Vrâncuți. Acesta era șef de district în zona Bistrița și trebuia să supravegheze modul în care se făceau defrișările. Peste 150 de fagi au fost doborâți de muncitori, acum inculpatul primind patru condamnări pentru acuzațiile ce i se aduc, toate cuprinse între 3 luni și 1 an. Acestea au fost contopite în cea mai mare dintre ele, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, judecătorii deducând din perioada respectivă cele 24 de ore în care Vrâncuți a fost reținut de polițiști în iulie 2013. Un coleg al acestuia, pădurarul Eugen Bubulete a primit o amendă de 1000 de lei, în timp ce șeful muncitorilor, Mihai Florin Cioboată, s-a ales și el cu o amendă administrativă de 800 de lei, acesta recunoscându-și faptele în fața instanței.
Judecătorii nu au trebuit să mai decidă în privința unor eventuale despăgubiri întrucât firma ai cărei angajați au tăiat „din greșeală” pădurea a despăgubit imediat Ocolul Silvic, neexistând un prejudiciu produs unității. Magistrații au anulat acum însă actele false întocmite de pădurari pentru a acoperi „greșeala” muncitorilor, Vrâncuți fiind obligat să suporte 2000 de lei cheltuieli de judecată către stat. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată atât de inculpați, cât și de către procurorii care au instrumentat acest dosar.

Vizualizări: 1,001

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: