Executor judecătoresc din Gorj, condamnat pentru evaziune fiscală
Constantin Diaconița, executor judecătoresc în Motru, a fost condamnat pentru evaziune fiscală și refuzul nejustificat de a prezenta organelor fiscale documentele solicitate. Bărbatul a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de închisoare, care a fost suspendată pe un termen de supraveghere de trei ani.
Potrivit anchetatorilor, în perioada verificată de organele fiscale (2009 - 2014), executorul Diaconița nu a condus în mod corect și complet evidența contabilă a biroului său și nu a depus toate declarațiile fiscale aferente.
Instanța i-a interzis bărbatului să mai practice meseria de executor judecătoresc pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a sentinței de condamnare, să frecventeze un program de reintegrare socială și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Motru sau a Colegiului Tehnic Motru, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
„În temeiul art. 12 din Legea nr. 241/2005 dispune ca inculpatul Diaconiţa Constantin să nu fie fondator, administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar dacă a fost ales, să fie decăzut din drepturi”, se arată în minuta sentinței.
Sechestru pe o rulotă
Executorul este bun de plată. Acesta va trebui să achite statului român aproape 400 de mii de lei. „Admite acţiunea civilă şi obligă inculpatul către partea civilă Statul Român, prin ANAF, prin DGRFP Craiova - Administraţia Finanţelor Publice Gorj la plata sumei de 373 947 lei, precum şi la plata dobânzilor şi penalităţi aferente calculate potrivit codului de procedură fiscală, de la data producerii prejudiciului, până la data achitării integrale a obligaţiilor fiscale”, potrivit sentinței de miercuri, 4 mai, a Curții de Apel Craiova.
Pentru asta, judecătorii au decis menţinerea sechestrului asupra bunurilor executorului. Este vorba de o cotă de 1/2 din terenul în suprafaţă de 442 mp, situat în localitatea Eşelniţa, jud. Mehedinţi, şi o rulotă înscrisă în evidenţele fiscale ale Primăriei Motru.
Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.