Excavatoarele i-au distrus pământul. Cât îi oferă CE Oltenia!
O femeie din comuna gorjeană Slivileşti reuşeşte să încaseze, în instanţă, bani frumoşi de la Complexul Energetic Oltenia, pentru că nu-şi poate cultiva pământul distrus de excavatoare. Elena Ciutureanu Căplescu a obţinut, zilele trecute, o nouă despăgubire, de circa 30.000 de lei, pentru terenurile nelucrate în anii 2017 şi 2018.
În motivarea cererii, femeia a arătat că, în urmă cu zece ani, exploatările miniere din Motru au fost obligate să execute lucrări de redare în circuitul agricol pentru două suprafețe de teren de 6.600 mp şi, respectiv, 24.340 mp. Nici până în prezent, sentinţa nu a fost pusă în executare, fapt pentru care Complexul Energetic Oltenia este târât prin instanţe şi silit să ofere despăgubiri.
Compania a încercat să le explice judecătorilor că operațiunile de redare în circuitul agricol presupun constituirea unor perimetre de ameliorare, amenajare și ecologizare, iar lucrările se execută în baza unor documentații avizate de Ministerul Agriculturii. Mai mult, CE Oltenia a susţinut că „redarea în circuitul agricol nu poate fi efectuată pe suprafețe mici, cu amplasament disparat”.
În ciuda acestor argumente, Judecătoria Motru a decis, pe 1 iulie, ca CE Oltenia şi Divizia Minieră să-i plătească gorjencei despăgubirile cuvenite: „Admite cererea. Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 29.855,80 lei. Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 4.300 lei cheltuieli de judecată. Cu apel”.
Elena Ciutureanu Căplescu a mai obţinut, în urmă cu doi ani, despăgubiri de circa 42.000 de lei, pentru că nu şi-a putut lucra pământul în anii 2014, 2015 şi 2016.
În Gorj sunt sute de persoane care aşteaptă să primească bani de la CE Oltenia pentru terenurile afectate de activităţile miniere şi neredate în circuitul agricol. Oamenii încasează cu greu despăgubirile. De pildă, localnicii din Roşia de Amaradia au primit, în primăvară, uzufructul pentru anul 2017.