Escrocherii sub umbrela unor ONG-uri anticorupție
Un bărbat din comuna Crasna a fost condamnat marți, definitiv, la 6 ani și 3 luni de închisoare, pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Nicolae Crețu (51 ani) a ajuns în atenția anchetatorilor după denunțul unui fals inspector anticorupție ajuns în pușcărie. Din spatele gratiilor, Dumitru Lăpădat a sesizat că bărbatul din Crasna s-a folosit de adeverințe de salariat false pentru a obține împrumuturi de la Casa de Ajutor Reciproc a Salariaților Schela Țicleni.
Așa au aflat anchetatorii că CAR Schela Țicleni a încheiat contracte de împrumut având la bază adeverințe de venit false, emise de două asociații non-profit.
Nicolae Crețu era în acte președintele ONG-ului Lupta Împotriva Corupției, Nedreptăților și Abuzurilor din România. În anul 2014, bărbatul a luat un împrumut de 10.000 de lei, folosindu-se de trei adeverințe false, care atestau că, atât el, cât și giranții, erau încadrați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în cadrul Asociației Lupta Împotriva Corupției, Crimei Organizate și Terorismului Intern și Internațional, obținând venituri de natură salarială.
Crețu a declarat că era vicepreședinte ONG-ului, având un salariu de bază de 4.000 de lei, iar Gheorghe Șerbănete - președinte, cel care a și emis și semnat cele trei adeverințe și totodată a girat împrumutul, era remunerat cu 5.000 de lei.
Realitatea era însă alta. Cei doi aveau încheiate contracte de voluntariat, fără a fi plătiți pentru munca prestată. Dar escrocheriile nu s-au oprit aici. Crețu a emis alte adeverințe false, de data aceasta în numele ONG-ului său, pentru diverse persoane, în vederea obținerii de CAR-uri.
Cu ocazia audierii, inculpații nu au recunoscut faptele pentru care au fost trimiși în judecată, menționând că există o confuzie între contractul de voluntariat și contractul de muncă, achitând parțial prejudiciul.
Doi dintre complicii lui Crețu au scăpat de închisoare, primind pedepse cu suspendare. Bărbatul din Crasna va ajunge însă după gratii. Pentru că are antecedente penale, fiind condamnat anterior pentru fapte similare, Crețu a primit 6 ani și 5 luni de închisoare. Sentința dată în toamnă de Judecătoria Târgu Cărbunești a fost atacată cu apel.
„Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 5 luni închisoare aplicată inculpatului Creţu Nicolae şi repune în individualitatea lor pedepsele componente (...) urmând ca inculpatul Creţu Nicolae să execute în final pedeapsa de 6 ani şi 3 luni închisoare, în regim de detenţie. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Definitivă”, potrivit sentinței de marți a Curții de Apel Craiova.
Instanța a constatat că faptele săvârșite de inculpații care au emis adeverințele de venit false prezintă un pericol social sporit, cu atât mai mult cu cât aceștia aveau calitatea de președinți ai unor organizații al căror scop statutar era tocmai descoperirea situațiilor de corupție, abuzuri și nedreptăți.