Ecologiştii sar în ajutorul CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia va achiziţiona câteva zeci de aparate cu care vrea să măsoare viteza vântului, asta după ce un miner a filmat o minitornadă într-o carieră minieră. În urma realizării filmuleţului respectiv, ortacilor le-a fost interzis să mai facă publice filmări sau imagini de la locul de muncă, iar compania a decis să înceapă să monitorizeze viteza vântului.

Pentru asta au fost alocate aproape 150.000 de lei, o organizaţie de protecţie a mediului oferindu-se să împrumute gratuit companiei de stat un astfel de dispozitiv până când realizează achiziţionarea celor 80 şi ceva de bucăţi prin procedura electronică.

„Asociaţia Bankwatch România salută preocuparea Complexului Energetic Oltenia pentru problemele de mediu. (...) Asociaţia Bankwatch oferă Complexului împrumut un aparat de măsurat calitatea aerului, dotat cu o staţie meteo care măsoară elemente precum viteza şi direcţia vântului, umiditatea, temperatura. (...) Expunerea îndelungată la pulberile fine afectează sistemele respiratorii şi cardiovasculare, putând duce la îmbolnăviri grave”, au precizat ecologiştii într-un comunicat de presă.

Mai rămâne doar ca şi CEO să accepte oferta respectivă, asta până la instalarea propriilor aparate ce sunt achiziţionate în aceste zile. „O înregistrare publicată în luna octombrie de un salariat reprezintă doar cea mai recentă dovadă a condiţiilor de muncă periculoase din carierele de lignit: un curent de aer ridică praful zece metri în aer şi se deplasează cu viteză prin carieră. Deşi reacţia iniţială a CEO a fost chestionabilă, limitând drepturile angajaţilor prin interzicerea filmărilor, considerăm intenţia companiei de a înţelege fenomenul prin achiziţionarea aparatelor de măsurat viteza vântului un pas în direcţia bună. Din acest motiv, dorim să oferim cu împrumut Complexului un aparat pentru măsurarea concentraţiei pulberilor în suspensie pentru a îl amplasa într-o carieră timp de o lună. Acesta a fost instalat în luna iunie chiar în Roşiuţa, sat aflat între carierele Roşiuţa şi Lupoaia, când a înregistrat depăşiri ale limitei zilnice stabilită prin lege pentru PM10 în 23 de zile din 30, şi anul trecut în Roşia de Jiu, când au existat 28 de depăşiri în 30 de zile, şi valori orare extreme, de peste 30 de ori limita zilnică”, mai precizează ecologiştii.

Vizualizări: 1,064

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: