Ecologiştii îi cer lui Cioloş să blocheze extinderea carierei Jilţ

Două ONG-uri de mediu cer primului ministru al României, Dacian Cioloş, revocarea hotărârii de guvern pentru exproprierea sătenilor din Mătăsari în vederea extinderii carierelor de lignit. Cele două ONG-uri au ataşat şi un memoriu al localnicilor pentru revocarea hotărârii de guvern.

Organizațiile Greenpeace România și Bankwatch România au transmis ieri prim-ministrului Dacian Cioloș o solicitare de revocare a HG 960/09.12.2015, act normativ privind aprobarea amplasamentului carierei de lignit Jilț Nord și declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul lucrării de utilitate publică.

Alături de scrisoare, organizațiile au comunicat premierului un memoriu al locuitorilor din Runcurel, sat ce urmează să fie evacuat și distrus pentru extinderea carierei de alimentare cu cărbune a termocentralei Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Acestora li s-au alăturat și locuitori din Mătăsari ce ar urma să fie prejudiciați de hotărârea în cauză.

Potrivit reprezentanţilor celor două organizaţii de mediu, principalii nemulţumiţi sunt localinicii care au semnalat probleme legate de condițiile complet injuste pentru compensarea proprietăților și de lipsa de sprijin din partea propriei primării ce ar trebui să îi ajute cu actele de proprietate. În plus, sătenii au reale îngrijorări despre realizarea strămutării stipulate în studiul de evaluare realizat de CEO. “Dreptul de proprietate și dreptul la demnitate sunt drepturi fundamentale, iar localnicii ne-au cerut ajutorul fiindcă aceste drepturi le sunt amenințate. Suntem alături de ei pentru împiedicarea exproprierilor abuzive în vederea extinderii carierelor de lignit”, a spus Ionuţ Cepraga, coordonator campanii Greenpeace.

Punctele prezentate în scrisoarea de ieri vizează negocierea nedreaptă cu proprietarii, prejudiciul iremediabil adus mediului natural, acordarea de ajutor de stat nelegal unei companii și ineficiența investiției pentru societatea română. “Localnicii din Runcurelu și Mătăsari sunt afectați de ani de zile de poluarea intensivă a aerului și de zgomotul utilajelor care funcționează în carieră. Cu toate că populația a acceptat această situație, Complexul Energetic Oltenia a evitat negocierea directă cu proprietarii, trimițȃndu-le notificări impersonale care nu le oferă alternative”, a spus Alexandru Mustaţă, coordonator campanii Bankwatch.

Galerie foto


Vizualizări: 2,157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: