CE Oltenia, o treime din consumul ţării! Record din cauza gerului!
Consumul naţional de energie electrică a crescut în aceste zile geroase la niveluri record de peste 9.400 de MW, potrivit datelor Transelectrica, în condiţiile în care, într-o zi normală de iarnă, consumul nu depăşeşte 9.000 de MW. Joi, la ora 12.00, consumul la nivel naţional era 9.018 MW, iar producţia ajungea la 10.301 MW, diferenţa fiind reprezentată de exporturi. Complexul Energetic Oltenia acoperă 35% din piaţă când este vârf de consum.
Complexul Energetic Oltenia a funcţionat cu 10-12 grupuri energetice în fiecare zi acestui an, cu o putere medie orară între 2000 şi 2900 MW, cu valori instantanee de peste 3000 MW. Potrivit companiei, CE Oltenia acoperă o cotă de până la 35% din producţia de energie din SEN şi asigură servicii de sistem orare de circa 220 MW. „Pe fondul cererii crescute de energie din această perioadă, cărbunele demonstrează încă o dată că este cea mai sigură sursă de producere a energiei electrice, indiferent de condiţiile atmosferice, capabil să menţină echilibrul şi siguranţa unui sistem energetic”, arată compania condusă de Laurenţiu Ciobotărică.
Grupul 7 şi siguranţa naţională
Compania explică faptul că tocmai necesarul mare de energie a dus la punerea în funcţiune a grupului 7, care este acum în probe. „În actualele condiţii, la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.019/2015 şi în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, completată cu Legea nr. 2/2016, a fost pus în funcţiune şi grupul energetic nr. 7 de la Turceni, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionarii în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului, în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice”, arată un comunicat al CE Oltenia. Precizările vin după ce două organizaţii ecologiste au cerut Gărzii de Mediu să verifice dacă punerea în funcţiune a grupului 7 Turceni respectă prevederile legale. Complexul Oltenia explică faptul că „la acest grup au fost efectuate lucrări de modernizare şi reabilitare, inclusiv pentru instalaţiile de desprăfuire a gazelor de ardere, fiind racordat şi la instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere construită iniţial pentru grupul energetic nr. 6”, revizuirea autorizaţiei fiind în curs de realizare. „De asemenea, menţionăm că pentru revizuirea autorizaţiei este necesară monitorizarea parametrilor de funcţionare, ceea ce nu se poate realiza decât cu grupul în funcţiune, efectuându-se, etapizat, probe tehnologice cu agregatele de bază, cu electrofiltrele si cu instalaţia de desulfurare”, arată compania.
REACŢIE
„În luna decembrie s-au făcut niște probe tehnologice la grupul 7 Turceni, moment în care au și solicitat revizuirea autorizației integrate. Procedura durează o perioadă. Grupul funcționează în prezent pe considerentele de a nu periclita Sistemul Energetic Național. Dacă vom constata că nu au fost respectate anumite condiții din autorizația de mediu vom aplica sancțiunile prevăzute de lege", a spus Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu.