CE Oltenia, pierdere uriaşă. Urmează externalizări!

895 de milioane de lei noi este pierderea Complexului Energetic Oltenia pe anul trecut, potrivit estimărilor prezentate ieri de directorul Laurenţiu Ciobotărică. Actualul manager crede că abia 2017 va fi un an profitabil pentru companie. Până atunci însă, vor fi luate măsuri de eficientizare. Ciobotărică nu a vorbit despre concedieri, dar o parte din activitate ar putea fi externalizată cu tot cu salariaţi.

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a susţinut miercuri o declaraţie de presă în care a prezentat situaţia financiară a companiei în 2015. Pierderile totale sunt estimate la 895 de milioane de lei, din care 725 de milioane din exploatare.

Ciobotărică a explicat motivul pentru care compania a încheiat anul trecut cu un astfel de rezultat. "S-a vorbit de un profit de exploatare de 20 de milioane de lei la luna noiembrie. Vreau să vă spun că ştiu foarte bine cifrele pentru că sunt directorul Diviziei Financiare din CEO şi aşa este, am plecat de la acei 20 de milioane de lei la luna noiembrie. În luna decembrie, am înregistrat următoarele elemente: avem un transfer de afacere pentru cariera Berbești cu CET Govora, tranzacţia respectivă a adus o pierdere companiei de 107 milioane lei, ea va fi adusă în bilanţ conform reglementărilor pentru că trebuie să descărcăm gestiunea de activele respective care nici nu mai sunt la noi, şi trebuie să înregistrăm elementele din tranzacţie, lucru agreat absolut cu toată lumea, inclusiv cu ei şi ne-am pus de acord. De asemeni, la sfârşitul anului societatea are un deficit de certificate de dioxid de carbon de 241 de milioane de lei, faptul că nu le-am achiziţionat sau nu le-am plătit nu înseamnă că nu sunt cheltuieli de exploatare, operaţionale pentru anul 2015. E ca şi cum nu aş avea cum să plătesc impozitul pe salarii şi nu l-aş mai înregistra dacă tot nu plătesc. Lucru pe care nu poţi să-l faci", a declarat Laurenţiu Ciobotărică.

Peste 400 de milioane lei pierderi din creanţe

Conducerea executivă a CE Oltenia a spus că acest bilanţ negativ a fost influenţat şi de pierderile din creanţe, explicând că sunt datorii istorice pe care compania le are de recuperat de la CET-uri şi că acei bani, în cea mai mare parte, nu vor putea fi recuperaţi. "Avem pierderi din creanţe, însemnând sumele de bani pe care compania le are recuperat din vânzări fie de energie, fie de cărbune, energie termică, în sumă de 419 milioane lei. Este foarte simplu să vă spun, am vândut la RAAN şi n-am încasat suma de 120 de milioane lei, am vândut la Termo Craiova şi în momentul de faţă nu am încasat creanțele, am vândut la Oradea, UATAA, CET Arad. Suma care am spus-o mai devreme este de fapt o pierdere din neîncasarea acelor creanţe. Deci, pe de o parte, este o chestiune de lichiditate pentru că nu am încasat sumele respective de bani în perioadele în care trebuia să le încasăm, şi încercarea de a nu recunoaşte aceste sume ca pierderi nu face altceva decât să perpetueze nişte pierderi pe care compania le aduce an de an în bilanţ şi discutăm aici de tranzacţii încheiate în anii anteriori", a mai spus managerul CE Oltenia.

Procesele cu risc pentru CEO şi investiţiile nerealizate, incluse în bilanţ

Conducătorul CE Oltenia a mai spus că unitatea are multe procese în instanță pe care le-a pierdut sau este pe cale să le piardă. A dat exemplul zonei Seciuri, unde compania trebuie să reconstruiască locuințele celor afectați de minerit. Sentințele judecătorești obținute de cetățenii zonei obligă compania la penalități către proprietar pentru că nu au fost îndeplinite obligațiile. Cei din administrație spun că au cuantificat acele riscuri pe care compania le are și le-au cuprins în situațiile financiare, fiind vorba de 15 milioane lei. În alte dosare în care compania a fost reclamată, cei din conducerea complexului spun că a analizat fiecare situație și a analizat șansele de câștig și, acolo unde a reieșit șansă de câștig sub 50%, folosindu-se de alte situaţii similare, le-a trecut la pierderi.

La întocmirea situaţiei economice pentru anul 2015 au mai fost incluse şi investiţiile demarate şi nefinalizate, şeful companiei dând exemplu grupul 6 de la Termo Turceni care nu a mai fost retehnologizat. O parte din acestea nu vor mai fi finalizate niciodată, a spus Ciobotărică, și pentru asta au fost considerate costuri și pierderi pentru companie care au fost înregistrate.

Măsuri pentru redresarea companiei

Conducerea executivă a CE Oltenia a spus că are un plan de măsuri pentru eficientizare companiei cât să nu mai înregistreze pierderi, demarat de la sfârșitul lui 2015. Ciobotărică a spus că se impune o scădere a costurilor de producție a energiei electrice și de creșterea veniturilor din vânzarea de energie. A explicat că acest lucru nu presupune reducerea numărului de salariați, ci găsirea unor măsuri pe termen lung care să creeze avantaje pentru companie. A mai spus că săptămâna trecută compania a cumpărat certificate de CO2 la un preț bun, de circa 6 euro, influențat de scăderea prețului la petrol și că astfel de situații ajută compania. "Măsurile de eficientizare implică și o optimizare a zonei de resurse umane. Sunt activități care pot fi concentrate și eficientizate nu numai prin fluxul de informații sau prin activitățile fiecărui departament în parte, dar și prin modul în care dorim să avem gestionate activitățile respective. De exemplu avem pompieri la CE Oltenia. În același mod am servicii de genul acesta și de la o altă companie. Acum ne întrebăm: ce e mai important? Ca această companie să ofere servicii de turism, servicii de pompieri, servicii de masă caldă, unde oricum nu văd nici importanța serviciilor respective, și nici rentabilitatea acestor servicii, sau e mai important să eficientizez zona de exploatare minieră și zona de producție de energie electrică? Da, răspunsul este că vor fi implicații și în dimensionarea resurselor de care avem nevoie și în costurile cu resursele respective", a explicat managerul CE Oltenia.    

Profit așteptat abia pentru 2017

Managerul interimar al CE Oltenia a spus că abia în 2017 se poate discuta de un eventual profit. "Nu îmi doresc neapărat cu orice măsuri sau cu orice mijloace să aduc compania pe profit în 2016. Dar îmi doresc foarte mult să aduc compania pe profit în 2017. Atâta timp cât îți stabilești un orizont de timp de minimum 5 ani e absurd să credem că în două săptămâni sau șase luni din 2016 putem implementa un plan de măsuri și de reguli noi și peste noapte vom deveni cei mai performanți", a mai spus Laurențiu Ciobotărică.

Vizualizări: 476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: