Duduie importul de energie. Cărbunele, reactivat în regim de urgență

După o scădere a producției termocentralelor între 500 MWh și 700 MWh, cărbunele a fost reactivat la aproape 1.000 MWh, în condițiile în care producția din fotovoltaice și eoliene a atins cote minime. România importă din nou cantități importante de energie, după o perioadă de declin accentuat al consumului, cu aproape 2.000 MWh, care a reușit să substituie lipsa cantităților de energie din sistem.

De câteva zile, termocentralele pe cărbune au început să producă la capacități maxime, de aproape 1.000 MWh. Reactivarea termocentralelor pe cărbune s-a produs pe fondul unei creșteri accentuate a importurilor de energie și al instabilității și producției scăzute la eoliană și fotovoltaice.

Dacă fotovoltaicul mai ajunge, pe timpul zilei, la o producție de circa 700 de MWh, eolianul s-a dus, în ultima perioadă, la producții spre zero, previzibil, de altfel, în lunile de vară.

Energia hidro acoperă aproape 50% din producție, cu circa 3.000 MWh. Interesant este că, potrivit site-ului Transelectrica, producția record a Hidroelectrica se realizează acum în condițiile în care la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier 1, unitățile TH1, TH 4 și TH 5 sunt închise pentru lucrări. Ieri, pe intervale orare, România a reușit să mai exporte energie doar la 5 dimineața, în rest, fiind importator net cu o medie de peste 800 de MWh. Producția de energie pe gaze s-a prăbușit, efectiv, în 2023, după ce Guvernul a limitat prețul de decontare de către stat la 1.300 de lei MW. Până atunci, producția de energie pe gaze ajunsese, la un moment dat, la 1.700 de MWh, având în vedere profitabilitatea afacerii cu statul. De la începutul acestui an, producția de energie pe gaze a scăzut la 300 de MWh.

Cel mai mare producător de energie în termocentrale pe gaze este OMV, cu o capacitate de 860 MW. Marea problemă a României continuă să fie lipsa capacităților noi de producție, investițiile anunțate cu mare tam-tam de Guvern întârziind să apară. Direcția dată de UE vizează doar energia eoliană și fotovoltaică, fără ca acestea să poată contribui la echilibrarea sistemului energetic, notează national.ro.

Vizualizări: 3,350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: