Drum roman, descoperit pe fundul lagunei din Veneția
Veneţia este o comoară pentru istoricii care descoperă an de an lucruri noi despre civilizaţia romană. Pe fundul lagunei de la Veneţia s-a confirmat recent că s-a descoperit un drum roman şi un doc, scufundate acolo de foarte mult timp.
Descoperirea unui drum roman și a unui doc scufundate pe fundul lagunei din Veneția ar putea dovedi faptul că în zonă existau așezări umane permanente cu secole înaintea întemeierii Veneției, afirmă cercetătorii care studiază descoperirea, potrivit The Guardian.
Scafandrii au descoperit de mai mult timp ceea ce par a fi pavele de pe fundul lagunei, însă numai după cercetări mai recente s-a confirmat că relicvele au făcut parte dintr-un sistem rutier. „După ce am vorbit cu cei care au găsit aceste pietre, am înțeles că este ceva semnificativ care ar putea fi antropic”, a spus Fantina Madricardo, cercetător la Institutul de Științe Marine din Veneția, al cărui studiu a fost publicat în revista Scientific Reports.
Madricardo și colegii ei au folosit un sonar care poate crea harta 3D a fundului apei pentru a studia mediul subacvatic, iar cu ajutorul unei echipe de scafandri din cadrul poliției locale au găsit 12 structuri arheologice în zona Canalului Treporti. Aceste pietre erau complet acoperite de diverse vegetații şi nu era total clar dar s-au investigat mai multe structuri și s-a constatat că aveau același tip de pietre vechi.
Structurile, care aveau o înălțime de până la 2,7 metri și o lungime de 52,7 metri, au fost aliniate în direcția nord-est pentru aproximativ 1.140 de metri. Se crede că au făcut parte dintr-un sistem de drumuri din regiunea Veneto, care ar fi putut fi folosit de oameni pentru a călători între orașul actual Chioggia și orașul antic Altinum.
Datele colectate anterior arată că drumul era situat pe o creastă nisipoasă care se afla deasupra nivelului mării în timpul epocii romane, cu cel puțin 2 metri mai jos. Se crede că Veneția a fost fondată oficial la 25 martie în anul 421 era noastră și a marcat anul acesta 1.600 de ani de existență.