Drept la replică
Medicul Elena Vlad din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a trimis redacției Pandurul următoarele precizări, urmare a articolului “Infecţii nosocomiale neraportate, pacienţi externaţi mai mulţi decât cei internaţi şi medici sancţionaţi”.
Precizările sunt următoarele:
“- Constatările amintite confirmă faptul că toate neregulile pe care le-am prezentat conducerii SJU Tg-Jiu în numeroase referate, în memoriile înaintate dlui Cosmin Popescu, președinte CJ Gorj, în adresele înaintate DSP Gorj, în memoriile adresate Ministerului Sănătății au fost justificate, bazate pe o situație care nu a contat pentru factorii decizionali amintiți și pentru care nimeni, absolut nimeni nu a întreprins nimic. Drept dovadă a acestei indiferențe față de cetățenii acestui județ stă realitatea dezolantă a faptului că după 7 luni de la închiderea bronhoscopului în continuare aparatul este închis, instituțiile mai sus menționate manifestând în continuare un dezinteres total;
- Toate amenzile care mi s-au acordat fac obiectul unei acțiuni în instanță întrucât motivele pentru care au făcut-o persoanele ”abilitate” s-au datorat, din punctul meu de vedere, neîndeplinirii responsabilităților de organizare a activității de pneumologie de către persoane cu atribuții în acest sens din conducerea unității și am în vedere: asigurarea aparaturii necesare pentru producerea de apa sterilă, actualizarea protocoalelor, instruirea personalului mediu și asigurarea cu echipament de protecție. De altfel, și SJU Tg-Jiu a fost amendat pentru aceleași aspecte. Menționez că niciodată bronhoscopul nu s-a curățat cu apă de la robinet așa cum s-a afirmat în mod răutăcios și mincinos, ci numai cu apă sterilizată transportată în bidoane cu această destinație din cadrul secției de urologie, iar operațiile de curățare, dezinfecție și sterilizare au respectat întocmai protocolul primit de la conducerea unității, iar vina neactualizării acestuia fiind una exclusivă a acesteia. De altfel, inclusiv în alte secții în care se efectuau endoscopii, procedeul era același, conducerea unității neasigurând aparatură specială pentru obținerea de apă sterilizată în locația în care se desfășura activitatea;
- În ceea ce privește așa zisa ”neraportare” a unei infecții nozocomiale, este o minciună întrucât aceasta a fost raportată șefei de secție, care în conformitate cu atribuțiile specifice postului și contractului de management, în funcție de normele în vigoare a analizat toate aspectele cu privire la catalogarea microbului ca fiind ”infecție nozocomială” și a decis că nu trebuie raportată, pe bună dreptate, neîndeplinind condițiile unei astfel de infecții.
- Și nu în ultimul rând, alba neagra cu internările în Compartimentul de pneumologie se datorează nerespectării normei mele de lucru care mi-a fost stabilită prin lege și prin contractul de muncă de către factorii de răspundere din SJU Tg-Jiu, fapt care a fost constatat inclusiv de către ITM Gorj. Mai mult, deși am făcut numeroase cereri conducerii spitalului dar și dl. Cosmin Popescu, președinte al C.J. Gorj de reglementare a activității mele și intrarea acesteia în legalitate, nici măcar în prezent nu s-a rezolvat, situația continuând în aceiași manieră, adică rata ocupării paturilor în pneumologie fiind în continuare 147%. Indiferența față de activitatea pneumologiei și situației constatate inclusiv de Corpul de control al MS este demonstrată și de faptul că de luni de zile SJU Tg-Jiu nu a fost capabil sau nu a vrut să răspundă solicitărilor mele de reglementare a activității mai sus menționate, menținând aceiași stare abuzivă, de stres și de hărțuire la adresa mea. Toate încercările mele de a obține o reglementare a activității de pneumologie au fost luate în derâdere iar documentele pe care le dețin și pe care le voi face publice curând, vor demonstra cele susținute. Starea amintită a fost menținută din punctul meu de vedere, de lipsa de atitudine și indiferență a dlui Cosmin Popescu care a fost informat de fiecare dată despre această situație dar... nu a întreprins absolut nimic”.