Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Două zile de grevă la UM Sadu

Peste 100 de angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu au refuzat luni şi marţi să intre la muncă. Este vorba de salariaţii de la Sectorul Producţie care sunt nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile întregi de patru luni. Conducerea UM Sadu spune că subvenţia acordată de stat nu s-a mai alocat din decembrie.

Muncitorii au protestat paşnic, stând la locul de muncă, dar refuzând să lucreze. Salariaţii UM Sadu au de recuperat peste 1000 de lei fiecare pentru zilele în care s-au aflat în şomaj tehnic în primele 4 luni ale anului. Nu au stat acasă în acele zile fără producţie, ci au muncit în unitate, dar la alte activităţi decât cele uzuale. Salarii trunchiate au primit mai mulţi angajaţi ai uzinei de armament, dar cele mai mari sume le au de încasat cei de la Sectorul Producţie. Nemulţumiţi de faptul că subvenţia nu a mai intrat în buzunarele lor, salariaţii s-au revoltat şi au declanşat un protest spontan. Abia miercuri au reluat lucrul, asta după ce şeful unităţii, Ilie Lăudat, le-a explicat că nu poate acorda aceşti bani din fondurile unităţii, pentru că ar însemna să încalce legea.

„Au o singură revendicare. Cei din industria de apărare, de câţiva ani primesc o subvenţie. Adică dacă n-ai încărcare pe producţie, desfăşori activităţi de întreţinere, conservare, reparare, pază şi guvernul dă nişte bani. S-a întâmplat că din decembrie până acum, deşi există cadrul legal, banii aceştia încă nu au venit. Oamenii au primit bani, dar numai pe munca, pe producţia pe care au făcut-o. Pe munca, pe şomaj tehnic nu au primit aceşti bani. Este vorba de 250-300 lei de om pe lună. Le-am explicat că uzina nu poate da banii, pentru că ar fi deturnare de fonduri”, a declarat Ilie Lăudat, directorul interimar al UM Sadu.

Conducerea uzinei spune că pe sectorul respectiv a fost afectată producţia din cauza grevei salariaţilor, dar că nu se va grăbi să recupereze prejudiciul pe calea instanţei. Consideră că producţia poate fi adusă la zi, prin realizarea unor ore suplimentare. „Sper că au înţeles că nu depinde de noi şi că nu fac decât să-şi creeze un deserviciu protestând ilegal, pentru că nu este vorba de o grevă avizată, adică să parcurgă acei paşi prevăzuţi de lege”, a mai spus şeful UM Sadu.

Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: