Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Două milioane de dolari pentru locuitorii din Fărcăşeşti

Proprietarii de teren din Fărcăşeşti, care au terenuri lângă cariera minieră, vor primi de la guvern circa două milioane de dolari în schimbul acestora. Exproprierea pentru cauză de utilitate publică se face în vederea extinderii carierei Roşia Jiu, care aparţine Complexului Energetic Oltenia.

Proiectul de hotărâre de guvern pentru extinderea Carierei Roşia Jiu este pentru a treia oară în dezbatere publică, Ministerul Justiţiei fiind cel care a blocat iniţiativele anterioare.

Cer salarii mari sau angajarea unor rude fără meserii

Ministerul Energiei a explicat în nota de fundamentare de ce este nevoie de expropriere pentru cauză de utilitate publică, şi anume faptul că mai multe utilaje miniere sunt blocate, proprietarii de terenuri cerând sume uriaşe sau chiar refuzând să-şi vândă terenurile. „Procedura de negociere a dus la blocaje ale activităţii carierelor, deoarece proprietarii au pretenţii financiare exagerate faţă de valorile rezultate din rapoartele de evaluare sau refuză efectiv înstrăinarea proprietăţii. De asemenea, solicită colateral angajarea de rude care nu au nicio specializare sau vreo meserie dintre cele pentru care poate angaja Complexul Energetic Oltenia sau creşteri salariale pentru personalul din societate, rude ale proprietarilor sau preţuri foarte mari”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Energiei apreciază că, fără o astfel de hotărâre, există un risc major de blocaj, ceea ce ar afecta atât salariaţii din minerit, cât şi sistemul energetic. „Se înregistrează numeroase staţionări ale utilajelor de carieră, schimbarea fronturilor de lucru şi modificări ale circuitelor de transport, care influenţează negativ nivelul producţiei de cărbune şi determină implicit creşterea costurilor de producţie. Astfel, Complexul Energetic Oltenia este în prezent în situaţia în care există riscul de nu se putea asigura combustibilul necesar pentru funcţionarea termocentralelor, a căror producţie de energie este indispensabilă Sistemului Electroenergetic Naţional sau, dacă aceste termocentrale nu ar putea furniza energie electrică, consecinţa ar fi creşterea preţului energiei la consumatorul final cu impact în economia naţională”, mai scrie în nota de fundamentare.

Evaluatorii au estimat că terenurile care trebuie expropriate valorează 7,8 milioane de lei, circa două milioane de euro. Potrivit anexei la proiectul de hotărâre, o bună parte din terenuri sunt în rezerva primăriei din localitate, la care va ajunge o bună parte din suma alocată de guvern.

Vizualizări: 3,004

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: