Dosar DNA pentru „fermierul protestatar” din Crușeț. Și pentru familia lui!

Detalii interesante ies la iveală în dosarul în care procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe bărbatul din Crușeț care la mijlocul lunii trecute protesta față de ministrul agriculturii, Petre Daea, hrănindu-și porcii cu roșiile pe care nu reușea să le vândă nici cu 50 de bani kilogramul. Vasile Toma a fost trimis în judecată aproape cu toată familia sa, cu un primar din Dolj, cu secretarul Primăriei Crușeț, dar și cu un funcționar și cu fostul șef al APIA Târgu Jiu.

Bărbatul s-a folosit de documente falsificate pentru a primi subvenții de la APIA, rețeta fiind folosită „cu succes” în anii trecuți mai ales la Primăria Padeș, cea care poate fi dată ca exemplu de rele practici în acest sens. Dosarul a fost înaintat spre judecată Tribunalului Gorj cam în aceeași perioadă în care Toma arunca sute de kilograme de roșii la animalele pe care le are în gospodărie. Coincidență sau nu, el declara atunci că își va lichida afacerile din România și va pleca în străinătate pentru că acolo are loc de muncă remunerat cu mii de euro.

Subvenţii cu acte false

În dosarul în care este inculpat acum, el a fost trimis în judecată împreună cu copii săi, aflați și ei la muncă în străinătate și care i-au cerut mereu, după cum spune Toma, să plece din țară și să li se alăture pentru a fi împreună, dar și pentru a scăpa de problemele din România. Dosarul îl are ca inculpat și pe Nițu Romică, fost primar la Robănești, o comună din Dolj situată în apropiere de orașul Balș. De asemenea, inculpat este și secretarul Primăriei Crușeț, Bogdan Nicola, și el și fostul primar din Dolj fiind acuzați de fals intelectual. Aceștia au falsificat adeverințe pentru terenuri pe care Toma le-a luat în arendă împreună cu rudele sale, iar documentele au fost folosite apoi la APIA. Aici actele au fost primite de fostul șef al APIA Târgu Jiu, Zamfir Pirici, și de un angajat al instituției, Victor Hâncu, nimeni altul decât cel care a încercat după 1990 să reînființeze la Târgu Jiu fostul Partid Comunist Român. După ce procurorii au finalizat ancheta, Hâncu a dispărut de la APIA Gorj, încetând relațiile de muncă de aici, așa cum s-a întâmplat și cu Casa de Sănătate Gorj în urmă cu un deceniu, când coordona activitatea IT a instituției, dar jurnaliștii l-au identificat ca fiind mult mai preocupat de conversații erotice purtate pe diverse pagini de internet cu diverse domnișoare.

Cum au fraudat statul

Procurorii spun că cei doi reprezentanți ai APIA Târgu Jiu nu au fost interesați nicio clipă de falsurile care li se băgau sub nas, hârtiile fiind acceptate pentru a fi plătite în baza lor subvențiile pe care fermierul din Crușeț le primea alături de ceilalți membri ai familiei sale. „În cursul anilor 2012 și 2014, inculpatul Toma Vasile, în calitate de persoană fizică și reprezentant al SC Gardentomy SRL, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. În același context, în cadrul campaniei din anul 2014, inculpatul Toma Vasile i-a ajutat și pe inculpații Toma Vasile Gabriel, Toma Ionuț Adelin, Toma Iulia și Constantinescu Dana Mihaela, scop în care le-a procurat mai multe documente false pe care, personal, le-a depus la A.P.I.A. în numele inculpaților mai sus enumerați. În anul 2014, inculpatul Toma Vasile, cu intenție, i-a determinat pe inculpații Nițu Romică, primarul comunei Robănești, județul Dolj și Nicola Bogdan, secretarul Primăriei comunei Crușeț, județul Gorj, să completeze și să elibereze în fals, mai multe documente care ulterior au fost depuse la A.P.I.A.. Inculpații au beneficiat și de sprijinul funcționarilor A.P.I.A. - Centrul Local Târgu-Jiu, Pirici Zamfir și Hîncu Victor care le-au primit cererile unice de plată pe suprafață, deși nu îndeplineau condițiile de eligibilitate sau au semnat diverse documente deși nu aveau acel drept. Rezultatul acestei activități infracționale a fost crearea unui prejudiciu în cuantum de 117.246 lei în dauna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sumă cu care această instituție s-a constituit parte civilă în cauză”, a comunicat DNA.

SECHESTRU

Pentru trei membri ai familiei lui Vasile Toma, dar și pentru cei doi reprezentanți ai APIA Târgu Jiu, procurorii au instituit măsura sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ale acestora. Ultima declarație de avere  a lui Hâncu, din 2014, arată că acesta avea scadente în următorii ani nu mai puțin de patru credite, în cuantum de circa 100.000 de lei, leafa sa angajat al APIA fiind de circa 38.000 de lei anual, cu câteva mii de lei mai puțin decât a șefului său, trimis și el în judecată vară aceasta de procurorii DNA.

Galerie foto


Vizualizări: 2,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: