Doi tineri din Motru au deschis o afacere cu banii câştigaţi la nuntă

O fabrică de brichetare a cărbunelui a fost înfiinţată în comuna gorjeană Cătunele. Doi tineri, de 29 de ani, unul inginer, iar celălalt medic stomatolog, au pus pe picioare afacerea cu banii de la nuntă. Au mizat, ce-i drept, şi pe sprijinul părinţilor, iar acum se mândresc că au creat locuri de muncă în judeţ.

Fabrica de brichetare a cărbunelui a fost înfiinţată în satul Lupoaia, comuna Cătunele. Funcţionează deja de circa două luni, însă pregătirile au început acum mai bine de un an. Afacerea a fost pusă pe roate de doi tineri din Motru, Alexandru Predescu şi Roman Viscun. Pe cei doi îi leagă o veche prietenie, dar şi faptul că sunt naş şi fin. Tinerii speră să dea lovitura, iar semnalele sunt bune. La această fabrică produc lunar 500 de tone de brichete, de trei tipuri, care sunt comercializate în toate colţurile ţării: Arad, Timişoara, Călăraşi, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Sibiu, şi altele.

Materia primă este procurată de la o carieră privată din zonă, care asigură şi transportul cărbunelui până la fabrică. Cumpără tona cu aproximativ 100 de lei. Tinerii spun că iau în mare parte cărbune bulgări de cea mai înaltă calitate.

„Am riscat”

Alexandru este inginer la o firmă privată care efectuează măsurători terestre şi cadastru, iar Roman este medic stomatolog, desfăşurând activitate în Peştişani şi Târgu Jiu. Cei doi asociaţi, atunci când nu îşi practică meseria de bază, lucrează cot la cot cu personalul fabricii. „Ideea ne-a venit după ce am făcut nunţile, ne-am gândit ce să facem cu banii. Am riscat, am zis să creăm locuri de muncă, să rămânem acasă, în zonă, nu să fugim în Timişoara sau Bucureşti”, ne-a declarat Alexandru Predescu.

Tinerii recunosc că au avut un ajutor considerabil şi din partea părinţilor. „Am vrut să fac ceva pe lângă. Ai mei s-au ocupat tot aşa, cu afacerile, comerţul şi am avut o moştenire de la ei. Am mers pe drumul stomatologiei şi să fac acest lucru ca o oportunitate de a face bănuţi în plus. Lucrăm şi noi la fabrică când avem timp, ajutăm. Una este să iniţiezi omul, să pui şi tu mâna la muncă, să vadă că nu stai cu mâinile în buzunar. O mică parte din banii de la nuntă i-am băgat în această afacere. Cea mai mare parte au asigurat-o părinţii. Dacă nu ne ajutau ei, nu cred că reuşeam să facem afacerea”, a declarat Roman Viscun. 

Tinerii au explicat că au avut şi momente în care au vrut să abandoneze proiectul, din cauza greutăţilor pe care le-au întâmpinat cu punerea în funcţiune a liniei tehnologice şi găsirea reţetei ideale pentru producerea brichetelor.   

Vor să-şi extindă afacerea

Pentru această afacere, cei doi au angajat zece persoane, în cea mai mare parte recrutate din comuna Cătunele, care lucrează pe un singur schimb. Cei doi investitori vor să-şi extindă activitatea. „În viitor avem în plan să investim bani şi să creăm locuri de muncă. Să vedem dacă reuşim pe mai multe schimburi sau să ne retehnologizăm. Opt dintre angajaţii pe care îi avem sunt din Cătunele, iar doi din Motru. Momentan este cerere. Toată lumea vrea. Brichetele sunt mai ieftine decât lemnele”, ne-a explicat Alexandru Predescu. 

      

Brichetele se vând în saci de 25 kg. O tonă de brichete se comercializează la preţul de 420 lei.

AJUTOR

Autorităţile locale din Cătunele abia aşteptau să fie înfiinţate astfel de afaceri în comună. „Vă daţi seama ce înseamnă această investiţie. Mi-au luat zece oameni care erau pe la ajutor social, care nu aveau loc de muncă. Vor să ajute şi familiile nevoiaşe de la noi din comună”, a comentat Florinel Țuilă, primarul comunei Cătunele. 

Vizualizări: 30,617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: