Doctorii, ademeniți cu salarii fabuloase. Medic: Sunt povești!

Salarii triplate și normă de hrană. Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile cu care sunt ademeniți medicii. Până nu văd scris negru pe alb, cadrele medicale nu au încredere în guvernanți. În timp ce în unitățile medicale din țară se strâng semnături pentru grevă generală, în Gorj este liniște. Sindicaliștii nu se implică în acest demers pentru că, spun ei, văd numai lucruri bune în legea salarizării.

Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj, a anunțat, într-o conferință de presă, că medicii vor avea numai de câștigat de pe urma legii salarizării. Practic, Popa încearcă să împace și guvernul, pentru că face parte din PSD, dar și medicii, pentru că ar trebui să le reprezinte interesele. „Un medic primar astăzi câștigă în România, la gradația 5, 5.500 de lei. Salariul cu care va fi încadrat același medic, începând cu 1 martie 2018, este de 15.575 lei. Va fi o creștere a salariului de aproximativ 300%. În sistemul sanitar, nu lucrează doar medici. Le vom da la salariu și rezidenților să rămână în România. În prezent, un medic rezident câștigă undeva în jur de 1.700-1.800 de lei. Un medic rezident se va încadra cu 5.700 de lei și se va duce până la 7.600 de lei în anul VI”, a transmis Valentin Popa.

Salarii frumușele și pentru îngrijitori

Calculele nu s-au încheiat aici. Popa a anunțat că vor crește și cele mai mici salarii ale angajaților din sănătate: „La extrema cealaltă, o îngrijitoare de curățenie care câștigă 1.100 de lei net se va încadra cu 2.950 de lei, la 1 ianuarie, iar, în 2022, va avea un salariu de 3.600 de lei. De la 1 martie, toată creșterea salarială o iau doar medicii și asistenții. Celelalte categorii de personal vor primi această creștere pe patru ani, cu câte 25%, la începutul fiecărui an. Asistentul medical, la 1 martie 2018, pleacă de la un salariu de încadrare de 4.345 de lei și ajunge la 5.410 de lei. Acestea sunt cifrele cele mai relevante”.

Pe medici îi lasă reci toate aceste promisiuni. „Promisiuni. Povești. Noi suntem sătui de promisiuni. Vrem ceva concret. Promisiuni au fost de când au venit la guvernare ăștia care sunt acum. Spuneau că ne fac salariu 3.700 de euro, nu mai plătim impozit. Așteptăm să vedem ce se întâmplă. Dacă vor modifica Codul Fiscal, ne vor lua din bani”, este teama medicului Gheorghe Stanciu.

În plus, mai anunță guvernanții, medicii nu vor mai primi tichete de masă de anul viitor. „În noua lege, apar două norme de hrană egale cu salariul minim pe economie într-un an. Dacă de la 1 ianuarie va fi de 1.900 de lei, vor fi două salarii minime într-un an numai pentru norma de hrană”, a mai transmis Valentin Popa. Nici acest anunț nu-i bucură pe medici. „Vă pot spune și eu că mâine o să plouă și s-ar putea să nu cadă niciun strop de apă. Să scrie ei concret într-o ordonanță. Ni s-a spus doar din gură. Când va apărea un buget clar creionat vom crede. Până atunci, nu!”, a spus medicul Stanciu.

Vizualizări: 2,735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: