Doar opt copii într-un sat din Gorj. Sunt frați și ar vrea o casă mai mare
Poveste impresionantă într-unul dintre cele mai goale sate din județul Gorj. În Rătez, din comuna Godinești, mai trăiesc doar câteva zeci de persoane. Singurii copii din sat sunt într-o singură familie. Opt la număr. Își doresc o locuință mai mare pentru că acum se înghesuie în căsuța pe care o au.
În satul Rătez, din Godinești, mai trăiesc în jur de 50 de suflete. Trei kilometri trebuie să mergi de la drumul principal spre acest cătun ce a fost odinioară comună de sine stătătoare. Mergi pe un drum de piatră până ajungi într-o zonă aproape pustie, cu garduri puse la pământ, case în ruină, buruieni până la acoperișul clădirilor. Dai apoi de un pic de viață. Cel mai animat loc este la poarta familiei Muja, singura familie din sat care are copii. „Avem opt. Cinci băieți și trei fete. Cel mare are 14 ani și cel mai mic, avem o fetiță, a împlinit recent două luni. Nouă nu e este greu. Ne place aici. E frumos, e liniște, aer curat. Suntem departe, dar când avem de făcut cumpărături, mai mergem la Târgu Jiu sau la Motru. În rest, nu avem nevoie de nimic. Le fac pâine în casă, avem legume, fructe în grădină”, a spus Nicoleta Muja, mama copiilor.
Totuși, cea mai mare dorință a lor este să aibă o locuință mai mare. "Ne dorim o căsuță mai mare", au spus în cor copiii. „Acum fetele dorm cu mine, iar băieții dorm singuri, într-o cameră. Ne dorim o căsuță puțin mai mare. Copiii au crescut. Vrea fiecare să aibă locul lui. Măcar de-ar avea o cameră pentru doi, trei dintre ei. În rest, nu ne trebuie nimic pentru că ne descurcăm să avem grijă de ei”, ne-a mai mărturisit femeia.
„E o echipă de handbal”
În sat, toți localnicii îi iubesc. Puținii bătrâni rămași în sat au numai cuvinte de laudă la adresa familiei. „Ei sunt singurii mai vioi din sat. Ne bucurăm că mai avem tineret aici, dar nu știm dacă vor rămâne aici. Pe vremea mea, erau ulițele pline de copii, acum doar ei ce mai sunt. Sunt opt de toți la o singură familie. Când ies pe drum, zici că ești la grădiniță, iese o echipă de handbal. Sunt cuminți, mai fac și boacăne că așa sunt copiii, dar merg la școală, mama are grijă de ei”, a spus un vecin.
„Cum moare un om, cum se închide o casă. Tineretul nu mai vine să stea aici. Toți au plecat ba în străinătate, ba la orașe. Noi am rămas singuri aici. Dacă e să ne strângem la câte o înmormântare, nu știu dacă ne strângem 40, pentru că suntem puțini oameni. Și așa, se strâng dacă am veni câte doi din fiecare familie. Sunt case abandonate, oameni care au murit și n-a mai venit nimeni să aibă grijă de case”, a spus cu amărăciune un alt localnic în Rătez.
Autoritățile nu au soluții să convingă tinerii să se întoarcă la sat. Spun că fac investiții să le asigure condiții cât mai bune, dar asta nu-i readuce în mediul rural. „Satul Rătez a fost comună mai demult. A avut bancă, școală, de toate. Din păcate, s-a depopulat masiv. Avem aceeași problemă în aproape toate cele șapte sate din comuna Godinești. Este foarte greu pentru că tineretul pleacă și rămân doar cei în vârstă. Este un fenomen cu care se confruntă toate comunele din țară. Noi facem investiții, avem multe proiecte și în derulare. Oferim tot ce putem ca să reușim să convingem tinerii să se întoarcă, dar este foarte greu”, a spus primarul din Godinești, Coman Aurariu.