Două licee din Gorj, transformate în școli profesionale. “Nu este rușinos”
Liceele tehnologice din Turburea și Stoina vor fi transformate în școli profesionale. Din toamnă, cele două unități de învățământ nu vor mai face înscrieri pentru liceu, ci vor putea depune dosare doar elevii care vor să învețe o meserie. Tinerii pot deveni mecanici auto, bucătari sau ospătari și vor primi burse pe întreaga durată a școlarizării.
Autoritățile din Turburea au ajuns la concluzia că liceul trebuie transformat, ușor, ușor, în școală profesională. Asta din cauza rezultatelor extrem de slabe pe care le înregistrează elevii la examenul de Bacalaureat. Deja, școala a anunțat că vrea să formeze două clase profesionale de anul viitor. „Liceul Tehnologic Turburea va merge doar pe școli profesionale. Avem clase de mecanici auto, tinichigii, vopsitori auto și bucătar – ospătar. Înscrierile deja s-au terminat. Am ocupat deja o clasă și jumătate până la ora actuală. Mai este o etapă în care sperăm să ocupăm cele două clase”, a spus Gheorghe Benegui, directorul Liceului Tehnologic din Turburea.
Toți copiii primesc burse în valoare de 250 de lei pe lună, fac practică la mai mulți agenți economici din Târgu Jiu, unde au și șansa să se angajeze după încheierea studiilor. Cele mai multe solicitări sunt, la Turburea, la clasa de mecanici auto pentru că, la finalul cursurilor, toți elevii fac și școala de șoferi și obțin permisul de conducere gratuit. „Pentru mecanici și vopsitori auto s-au înscris cei mai mulți pentru că, la absolvirea cursurilor, pot obține permisul gratuit. Primesc și bursă. Bursa este primită indiferent de venituri, e 250 de lei pe lună. Condiția este să nu aibă mai mult de zece absențe lunar, iar practica va fi la agentul economic. Facem la două service-uri recunoscute din Târgu Jiu, în care copiii vor merge și vor face pratica. La bucătar – ospătar, vor merge tot așa, la două restaurante renumite din Târgu Jiu, unde își vor putea desfășura activitatea pe perioada practicii”, a mai transmis Gheorghe Benegui.
Aceeași soartă o va avea și Liceul Tehnologic din Stoina. Acolo, în acest an, un singur elev a promovat BAC-ul. Anul trecut, niciun licean n-a reușit acest lucru. „Începutul chiar a fost făcut întrucât în anul acesta școlar cele două licee și-au propus să realizeze o clasă profesională la Stoina și o clasă profesională la Turburea. Așteptăm să vedem, la sfârșitul perioadei, pe 15 iulie, când se afișează rezultatele finale la admitere, dacă într-adevăr s-au completat aceste clase. Dacă se realizează clasele de școală profesională, evident că încet, încet, acest lucru determină transformarea în școală profesională. Nu este un lucru rău, de altfel, pentru că nu este rușinos să faci o școală profesională având posibilitatea ulterior ca cei care merg la această formă de învățământ să meargă la învățământul seral astfel încât să termine și liceul și să meargă mai departe la orice facultate își doresc”, a explicat Marcela Mrejeru, inspectorul școlar al Inspectoratului Școlar Județean Gorj.