Dispensar improvizat în Centrul de Promovare Turistică. "N-a trecut pe aici nici măcar un turist!"
De mai bine de o săptămână, dispensarul din Alimpești s-a mutat în Centrul de Promovare Turistică din localitate. Cabinetele medicale au fost relocate pentru că funcționau într-o clădire șubredă. Cei doi medici își desfășoară acum activitatea în clădirea dedicată turiștilor. Vorbim de un centru realizat în urmă cu aproape zece ani, care a costat 200 de mii de euro, dar care nu a funcționat niciodată ca atare tocmai din lipsă de turiști pentru că n-ar avea ce să viziteze în Alimpești.
Cele două cabinete medicale funcţionează acum într-o clădire sigură mai ales în caz de cutremur. În plus, confortul este altul atât pentru medici, cât și pentru pacienți. "Avem căldură aici, nu sunt sobe ca dincolo. Sunt calorifere, toalete înăuntru. Dincolo nu aveam condiții. Eu sunt mulțumit mai ales că e mai aproape de mine acum", a spus un localnic.
Alții au aflat târziu că dispensarul s-a mutat patru kilometri mai spre centrul comunei. "Eu acum am aflat. Am fost la vale, am văzut ca e închis. Apoi am venit aici. E bine aici, dar toată lumea știe dispensarul acolo", a spus un bărbat. "Ne-au anunțat doamna doctor cu domnul doctor. Nu știam că i-au mutat aici, dar e mai bine. Aici ne simțim mai în siguranță. Dincolo era clădirea veche și mai ales acum cu aceste cutremure, ne era cam teamă acolo, ca sunt crăpate rău zidurile", a spus un alt localnic.
Medicii s-au instalat deja și sunt încântați de noul spațiu. "Am instalat aici o parte din aparatura, documente. Speram că vom avea susținerea primăriei pentru încălzirea acestui spațiu. Este mare, prea mare pentru nevoile noastre, dar avem tot confortul. Nici dincolo nu era așa rău. Este o clădire veche, dar nu era așa periculoasă. Noi ne obișnuim și aici. Totul pentru binele pacientului", a spus medicul de familie Didel Vâlcea.
Primarul Victor Drăgulescu recunoaște că abia acum centrul pentru promovarea turismului este folositor cu adevărat. "Da, într-adevăr nu am avut nici măcar un turist care să ne treacă pragul, să ceară informații despre ce ar putea vizita. Clădirea este modernă. Risca să se degradeze și aceasta. Acum este folosită. Sunt toate condițiile aici și credem că este cea mai bună soluție. Pentru dispensar, avem două cereri de finanțare, avem proiecte, așteptăm să vedem dacă primim ceva pentru că din bugetul local", a explicat edilul din Alimpești.
Primăria așteaptă răspunsuri atât de la Compania Națională de Investiții, cât și de la Ministerul Dezvoltării. A depus un proiect și prin Programul Național de Redresare și Reziliență ca să reabiliteze clădirea veche de peste un secol. S-a degradat vizibil și era periculos ca activitatea dispensarului să continue acolo. De circa 1,2 milioane de lei ar avea nevoie autoritățile ca să modernizeze dispensarul.