Director de la CE Oltenia, trimis în judecată pentru trafic de influență. Trei inculpați au semnat acorduri de recunoaștere

Cătălin-Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, transmite DNA.

În perioada 25 iulie 2022 - 23 martie 2023, la diferite intervale de timp, Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menționată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăți comerciale aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză). Acesta lăsa să se creadă că ar avea influență asupra Directoratului CEO, cu atribuții în aprobarea plăților, și că îi va determina pe aceștia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor.

Anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați. Detaliile sunt următoarele:

Primul inculpat: Cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, a fost stabilită o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani și 6 luni, suspendată sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și 6 luni.

Faptele reținute: La 6 ianuarie 2024, în București, inculpatul a promis unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în cauză) suma de 200.000 de euro în legătură cu atribuirea unui contract de 1.000.000 euro, pentru lucrări de demolare și gestionare deșeuri. Inculpatul a indicat modalitatea prin care urma să obțină contractul, respectiv trucarea procedurii de achiziție prin inserarea în caietul de sarcini a unor cerințe preferențiale și transmiterea de către inculpat a altor oferte cu un preț mai mare față de cel al societății sale.
Al doilea și al treilea inculpat: Au fost aplicate pedepse cu închisoarea de 4 luni, suspendate sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la săvârșirea acestei infracțiuni.

Faptele reținute: Unul dintre inculpați, angajat al unei societăți comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură și o comandă de produse, pe care apoi le-a trimis la o companie de stat, în scopul evitării plății unor penalități de întârziere și încheierii unei tranzacții extrajudiciare.

Toți cei trei inculpați care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost obligați să presteze muncă neremunerată în folosul comunității, pe perioade de 120, respectiv 60 de zile. De asemenea, s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 13.000 euro aparținând lui Stănculescu Cătălin-Liviu.

Dosarele de urmărire penală ale celor trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București. Dosarul cauzei privindu-l pe Stănculescu Cătălin-Liviu a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunerea de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Vizualizări: 5,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: