Depozit de unelte dacice lângă Cula Glogovenilor
Detectoriştii gorjeni au făcut o nouă descoperire arheologică. Este vorba de un depozit de unelte agricole din perioada geto-dacică, obiecte recuperate de pe raza comunei gorjene Glogova. Vestigiile au fost predate autorităţilor judeţene.
Această nouă descoperire a fost făcută duminică de către detectoriştii Viorel Vîlceanu şi Sorin Maria. Cei doi au găsi un mic depozit de unelte într-o pădure din apropierea Culei Glogovenilor. Este vorba de un brăzdar de plug, trei seceri, o frigare, dar şi un vârf de lance, toate obiectele datând din perioada geto-dacică. Au mai descoperit monede şi fragmente de ceramică antică şi medievală. „A fost pentru prima dată când am mers în zonă. Am găsit piesele într-o zonă împădurită şi cam prăpăstioasă. În general, dacii numai pe dealuri îşi făceau locuinţele, cetăţile. Toate obiectele pe care le-am găsit sunt valoroase. Au fost găsite grupate. Doar vârful de lance a fost găsit la vreo 300-400 metri de acest mic depozit de unelte, deci tot în zonă. Nu putem spune că a fost o aşezare neapărat, dar ceva, ceva a fost. Poate nu acolo, dar într-o zonă apropiată. Piesele, din ce am văzut şi raportându-ne la tipologia brăzdarului şi a secerilor, sunt din secolul II înaintea erei noastre, secolele I, II era noastră”, a declarat Viorel Vîlceanu, unul dintre detectoriştii care au făcut această importantă descoperire.
Piesele au fost predate Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, în vederea evaluării şi declanşării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural naţional.
Luni a fost o zi importantă pentru gorjenii pasionaţi de căutarea de vestigii cu ajutorul detectoarele de metale. Ei au primit de la Ministerul Justiţiei rezervarea denumirii viitoarei Asociaţii „Detecţii Gorj”, care va fi înfiinţată în curând. Speranţa detectoriştilor este ca piesele pe care le descoperă să fie restaurate şi expuse la Muzeul Judeţean Gorj, astfel încât gorjenii „să se poată bucura de vestigiile istoriei noastre”, spune Viorel Vîlceanu.