Dependenţa de internet şi telefon produce boli moderne

De aproape două decenii dispozitivele electronice fac parte constant şi sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră, atât acasă, cât şi la serviciu. Asta pentru că ne ușurează munca, ne ajută să ajungem dintr-un loc în altul fără rapid și ne permit să comunicăm cu persoane aflate chiar și la mii de kilometri depărtare.

Din păcate acestea au început să reprezinte un adevărat pericol pentru sănătate şi au dus la apariţia pe scară largă unor boli noi, care altfel erau necunoscute sau prezente doar izolat.

Studiile din acest domeniu arată că o persoană din patru petrece mai mult timp online decât dormind și, în medie, o persoană își verifică telefonul de 150 de ori pe zi – adică o dată la 6 minute. De asemenea, o persoană dependentă de electronice, în special de telefonul mobil, are tendința de a evita interacțiunea umană şi poate suferi de anxietate socială, ADHD (tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție), de astenopia "de calculator" (scăderea calităţii vederii), astenopie ocupaţională (cei care stau permanent cu ochii pe ecrane la serviciu), surzire (din cauza folosirii la volum maxim a căștilor), putând ajunge chiar la depresie și o calitate scăzută a vieții.

Pentru aceste boli moderne este necesară intervenţia medicului specialist, mai ales pentru astenopii sau pierderea auzului,  dar în cele mai multe cazuri a unui psiholog.

Din păcate, folosirea excesivă a telefonului și internetului afectează și creierul. Un grup de cercetători din Coreea de Sud, de la Universitatea din Seoul, a constatat modificări biochimice ale ţesutului la nivel cerebral la o serie de tineri dependenţi de telefoane sau alte gadgeturi. Concluzia studiului a fost că dependenţii de tehnologia modernă  erau mai predispuși la depresie, anxietate, insomnie și impulsivitate. Vestea bună e că acestea se pot vindeca fără tratamente, dar impunând restricţii.

ATENŢIE: Mai grav decât bolile moderne este faptul că această dependență de internet, de a fi mereu conectați virtual, este asociată și cu un sistem imunitar slăbit, pentru că timpul petrecut pe telefon sau orice alt gadget înlocuiește timpul alocat mișcării, socializării și te transformă într-o persoană sedentară. Ori sedentarismul face mai multe victime anual chiar și decât obezitatea sau fumatul.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: