Depășiri are limitelor de poluare în Gorj. Ce au găsit comisarii de mediu!
Poluarea a atins cote alarmante în mai multe orașe din țară, arată măsurătorile oamenilor de știință de la Universitatea din Iași. În aerul sufocant se află particule invizibile de compuși chimici care duc în timp la boli grave și favorizează inclusiv răspândirea coronavirusului.
S-au înregistrat în ultima lună sute de depășiri ale nivelurilor admise de particule nocive la stațiile din Ungheni, județul Iași, Rovinari - Gorj, în Giurgiu și Suceava.
Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au intrat în alertă. “Pentru că indicatorii de calitate ai aerului indică în această perioadă o creștere a gradului de poluare a aerului în zona Rovinari, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au patrulat și astăzi, duminică, în vederea depistării surselor de poluare. Astfel, în această seară, într-un cartier limitrof Municipiului Tg. Jiu, a fost identificat un foc deschis unde se ardeau anvelope uzate. Persoana în cauză a fost obligată să stingă imediat focul, urmând ca mâine să i se aplice o amendă usturătoare pentru fapta comisă. Astfel de acțiuni vor continua în fiecare seară”, a transmis duminică Garda de Mediu Gorj.
Aerul poluat afectează grav aparatul respirator. „A locui într-un asmenea oraș cu indice mare de poluare determină o stare de inflamație cronică, mucoasa cronică inflamată este o mucoasă fără apărare”, a explicat Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași.
În plus, aerul încărcat cu noxe crește riscul de infectare cu virusuri. Inclusiv cu SARS-CoV-2. „Ceea ce resimte pacientul este practic o stare mai gravă a bolii, deci o agravare a stării de sănătate, acele forme grave în cazul bolii COVID”, a explicat Iuliana Cocea, cercetător la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
„Sunt făcute studii internaționale care arată fără echivoc că poluarea influențează, amplifică răspândirea acestui virus”, a mai spus Silviu Gurlui.
Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, un român din cinci moare din cauza bolilor provocate de poluare. Raportul are la bază date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.