De unde vin urșii care se plimbă nestingheriți prin satele județului

Urșii pe care-i văd locuitorii Gorjului tot mai des sunt relocați în fondurile de vânătoare private.

Din fericire, urșii nu au făcut victime, ci doar pagube materiale în unele situații. Direcția Silvică Gorj explică de ce animalele au coborât din habitatul lor și se plimbă nestingheriți pe drumuri.

Prezența urșilor prin sate, prin gospodării sau la ferme, a fost sesizată de zeci de gorjeni în această vară. 

Sunt emise mesaje de timp RO-alert pentru a pune sătenii în temă dar și pentru a evita contactul și întâlnirea cu urșii care pot fi periculoși.

”Noi mai avem trei fonduri de vânătoare, la Tismana, Runcu și Motru, iar restul fondurilor din județul Gorj sunt private. În cele private au fost relocați urși, mai exact s-au adus urși din alte zone din țară. În zona Polovragi din ce știm noi s-au adus cele mai multe exemplare. Acești urși relocați sunt învățați să umble, pentru că vin în special din zone turistice, și sunt învățați cu oameni, de aceea se apropie foarte mult de gospodării. Ei caută mâncare , mai ales că producția la fructele de pădure a fost una slabă anul acesta. Ei sunt învățați să caute chiar și în ghene sau să intre în case, cum am văzut la Rânca”, a declarat directorul Direcției Silvice, Ovidiu Cârstoc.

Direcția Silvică Gorj nu a relocat nici un urs pe fondurile de vânătoare pe care le administrează. ”Noi nu avem nici un urs relocat pentru că prezintă un real pericol. Ei umblă peste tot și pot fi imprevizibili”, a mai spus Ovidiu Cârstoc.

Vizualizări: 3,061

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: