De frica frigului premierul vrea și energie poluantă. Ciucă cere stocuri mai mari de lignit
Premierul Nicolae Ciucă vrea mai mult cărbune de la CE Oltenia, chiar dacă recent a fost aprobată ordonanța de decarbonizare, care impune închiderea producției de energie pe cărbune în următorii ani. Solicitarea vine în contextul în care activitatea în cea mai mare carieră din complex este suspendată. Premierul se așteaptă ca CEO să extragă mai mult cărbune pentru ca termocentralele să funcționeze mai mult.
Complexul Energetic Oltenia trebuie să scadă producția de cărbune, conform planului de restructurare al companiei, însă carierele lucrează la foc continuu pentru a scoate și mai mult cărbune în contextul energetic din Europa.
Inclusiv premierul Nicolae Ciucă solicită Complexului Energetic Oltenia mai mult cărbune: "Pe moment, preocuparea noastră este să facem în aşa fel încât să ne asigurăm resursele necesare şi de gaz şi de cărbune pentru a putea să avem energie la iarnă. Nu este deloc lipsit de relevanţă ca exploatările de lignit să poată să extragă şi să depoziteze cât mai mult, să nu ne mai întâlnim cu situaţia pe care am avut-o anul trecut, când în depozite aveam o cantitate care ne asigura funcţionarea centralelor pe cărbune de la Oltenia de la 3 la 5 zile maxim".
Ca prin minune, premierul își aduce aminte de importanța cărbunelui în lipsa energiei hidro sau eoliană. „Pe de o parte, seceta poate să afecteze producerea de energie electrică hidro și iarna, care poate să afecteze producția de energie electrică în mod deosebit cea eoliană pentru că sub o anumită temperatură energia obținută din eolian nu mai vine, pentru că nu mai funcționează, iar cea de cărbune, dacă nu avem cărbune este foarte greu să menții un ritm de producție a energiei la capacitatea pe care o au termocentralele în momentul de față”, a mai spus premierul.
Burlan: Poate văd și alții că ar fi dezastru fără cărbune
Directorul CE Oltenia, Daniel Burlan, declara presei, zilele trecute, că anul acesta se încearcă realizarea unei producții mai mari de cărbune. Suspendarea activității Carierei Roșia, ca urmare a unei decizii a instanței, produce greutăți în asigurarea stocului necesar. ”Încercăm să constituim stocuri puțin mai mari decât anul trecut, cu aproximativ 100.000 de tone. Dar cantitățile necesare vor fi stabilite, ca până acum, printr-o hotărâre de guvern. Din păcate, numai în perioade de criză, cărbunele este privit ca o sursă vitală de energie. Poate văd și alții că pentru sistemul energetic românesc ar fi dezastru fără cărbune…”, a declarat directorul Burlan.
Liderul sindical Gabriel Căldărușe atrăgea atenția că este încălcat planul de restructurare, dat fiind că producția de lignit este mai mare. Acesta subliniază necesitatea păstrării energiei pe cărbune, fiind sigură în situații ca cea pe care o traversăm.
”Vedem cu toții că în ultima perioadă s-au schimbat lucrurile radical din punct de vedere al producției de energie și a solicitărilor din piață, trăim într-o criză energetică la nivel european. (…) Trebuie să fim corect, să spunem un lucru, dacă suntem corecți, trebuie să spun că planul deja este încălcat. Producția de energie pe bază de cărbune în anul 2022 a fost mai mare decât cea prognozată sau de care fusese alocată la începutul anului”, a spus Căldărușe.