De ce se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei!
Din copilărie învățăm că punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei este o tradiție importantă. Planta este considerată un simbol al prosperității, al sănătății și al protecției în anul ce urmează.
Punerea grâului la încolțit de Sfântul Andrei este o tradiție veche în multe culturi din Europa, având semnificații adânci legate de renaștere, protecție și prosperitate. Aceasta se face, în special, în noaptea de 29 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei. Și este văzută ca un ritual care aduce noroc și sănătate pentru întreaga familie în anul ce urmează.
Planta este considerată o metaforă a creșterii, a regenerării și a rodniciei iar semințele simbolizează, de fapt, viața și speranța. Germinarea lor este percepută ca un semn că viitorul va fi plin de belșug și prosperitate.
De asemenea, grâul încolțit se păstrează de obicei în casă, fiind plasat pe pervazul ferestrei sau în colțurile camerei, având rolul de a aduce binecuvântare și de a alunga spiritele rele. Se crede că, dacă grâul crește sănătos și verde, anul următor va fi unul rodnic și fără probleme majore.
Conform tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul ghiveci cu grâu.