Cursa morţii! Ghid de rafting, răpus de apele Jiului
O cursă de rafting care ar fi trebuit să marcheze sâmbătă deschiderea sezonului pentru iubitorii acestui sport pe Jiu s-a încheiat cum nu se poate mai prost. Ghidul care conducea barca plină cu turişti începători a murit după ce s-a izbit de o stâncă. Apa învolburată l-a trimis acolo, nimeni neputând să îl mai salveze.
Tragedia s-a produs sâmbătă după prânz, la câţiva kilometri după ce barca plină cu turişti a intrat pe teritoriul judeţului Gorj. Pentru cunoscătorii zonei şi pasionaţii acestui sport, plecarea s-a făcut de la picioarele unui pod aflat în amonte de graniţa cu judeţul Hunedoara la mai puţin de 1 km.
Aici nimic nu prevestea răul ce urma să se întâmple. Arthur Laurenţiu Manea, de 42 de ani, era un profesionist, membru al organizaţiei Green Adventure, cea care de ani de zile organizează curse de rafting pe diverse râuri din ţară. Jiul este preferat însă de iubitorii acestui sport pentru că este considerat „perla coroanei”. Manea nu era pentru prima dată pe Jiu şi de abia aştepta să îşi preia grupul pentru a pleca în cursă. A lăsat înaintea sa o colegă, care a plecat cu barca cu alţi 8 turişti, în barca lui Manea fiind 7 turişti şi el.
Fără scăpare
Nenorocirea s-a produs în zona tunelului săpat în munte pentru construirea uneia dintre hidrocentrale. Bucăţile de rocă scoase din tunel au fost aruncate în albia Jiului şi astfel în zonă a apărut un cot de 90 de grade al râului, unde apa vine cu putere şi izbeşte stânca, curenţii fiind extrem de puternici. Laurenţiu Arthur Manea nu a mai putut stăpâni barca în acest loc şi aceasta s-a răsturnat. Toate persoanele au ajuns în apă, iar şase dintre ele s-au prins de barcă şi au rămas la suprafaţă, plutind fără probleme până la mal. Două persoane erau lipsă din imagine şi, din păcate, în locul uneia dintre ele la suprafaţa apei a apărut doar casca de protecţie.
Manea a fost recuperat de turiştii care se salvaseră şi de alţi colegi ai săi, fiind scos la mal pentru a i se face respiraţie şi a i se acorda primul ajutor. Tot turiştii au fost cei care au încercat manevre de resuscitare, dar fără efect. „Circa 20 de minute a fost resuscitat după ce s-au răsturnat cu barca şi a fost el recuperat. Era însă rece şi probabil fără puls. Ceilalţi din barcă au fost, din fericire, culeşi şi aduşi la mal. Pentru ghid am încercat să facem tot ce puteam în acele momente, dar, din păcate, fără efect”, a explicat unul dintre participanţii la expediţie. Nici medicii care l-au preluat ulterior la Ambulanţă nu au mai avut ce să facă, în ciuda zecilor de minute în care au efectuat manevre de resuscitare.
„Salvaţi Jiul”
Cursa de rafting s-a încheiat pentru toată lumea cum nu se poate mai prost. Ea marca nu doar deschiderea sezonului pe acest an, ci şi startul unei campanii menite să atragă atenţia asupra pericolului dispariţiei Jiului.
Organizatorii cursei, Green Adventure, din Bucureşti, anunţaseră înainte de producerea nenorocirii că va dona 10% din toate încasările făcute de la clienţii săi pentru a ecologiza râul şi a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul dispariţiei Jiului după finalizarea lucrărilor la controversatele hidrocentrale. Debitul ar urma să fie captat şi transportat prin conducte, ceea ce ar face ca prin albia actuală a râului să mai curgă doar un firicel de apă. În asemenea condiţii este evident că nu s-ar mai putea practica raftingul, de aici şi diversele campanii de protejare a Jiului.
Din păcate, prima cursă de rafting pe acest an a adus cu ea şi prima victimă înregistrată în rândurile unui practicant al acestui sport. Sâmbătă, chiar înainte ca în cursă să plece barca în care s-a aflat şi ghidul mort, o firmă din Timişoara a lansat la apă alte două bărci pline ochi cu turişti dornici de aventură pe Jiu. Cursa acestora s-a încheiat fără probleme, dar şi reprezentanţii firmei care a organizat turul respectiv s-au plâns de posibila dispariţie a Jiului, ei precizând că deja s-au reorientat spre râuri din Muntenegru şi Slovacia pentru a putea practica în continuare acest sport.