Cupă cere dezbatere națională, după ce cariera Roșia a rămas fără acord de mediu
Deputatul de Dolj recent întors în grupul parlamentar al ALDE, Ion Cupă, cere “o dezbatere serioasă asupra modului în care sunt apărate interesele legitime ale statului român”, după ce cariera de cărbune Roșia, cea mai mare din țară, a rămas fără acord de mediu.
Cupă spune că în pericol sunt și celelalte cariere. “Toate unitățile miniere de carieră care deservesc Complexul Energetic Oltenia au acorduri de mediu contestate în instanță la Tribunalul București de către Bankwatch - un ONG internațional de mediu foarte influent. Astfel, Acordul de mediu din data de 2.01.2016, dat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj pentru Societatea Complexul Energetic Oltenia, sucursala Divizia minieră Târgu Jiu, Unitatea minieră de carieră Roșia, tocmai a fost anulat, printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel București, motivarea instanței urmând să apară în 10 -15 zile. În aceste condiții, dacă Unitatea Minieră Cariera Roșia – cea mai mare carieră de cărbune din Europa- se inchide (ea asigură 35% din alimentarea TERMO Rovinari), unul din grupurile TERMO Rovinari este nevoit, la rândul său, să se închidă”, a explicat deputatul Ion Cupă.
Parlamentarul susține că efectele economice si sociale vor fi extrem de grave, iar CEO riscă sa fie puternic destabilizat economic. “Foarte important de reținut faptul că acesta este primul dosar - din cele câteva zeci de dosare aflate pe rol - în care instanța a dat o hotârăre definitivă. Acest lucru poate crea un precedent nefast și pentru celelalte dosare în care se cere, de către Bankwatch, închiderea carierelor care deservesc CEO Oltenia”, susține Ion Cupă, în trecut parlamentar de Gorj.
Acesta face un apel, în calitate de parlamentar din Oltenia, către toți factorii responsabili din statul român, “să se aplece cu atenție asupra acestei realități cu potențial exploziv din economia românească”.
Cupă are și câteva întrebări, fără a preciza cui le adresează: “Cine și în ce fel a reprezentat interesele CEO în acest proces?! Ce a generat pierderea procesului la Curtea de Apel București după ce procesul fusese câștigat în toate celelalte instanțe?! Ce se va întampla cu celelalte dosare? Opinia publică are dreptul să știe realitatea. Conducerea CEO, Ministerul Energiei, ceilalți actori cu responsabilități publice trebuie să ofere răspunsuri și soluții. Oprirea activității la cariere ar însemna îngroparea CE Oltenia și afectarea gravă a securității energetice a României! Cine are interesul ca acest lucru să se întâmple?! Guvernul României ar putea și trebuie să intervină cu o soluție, chiar dacă, mai întâi, cu una pe termen scurt - dispunerea continuarii activității temporare fără aviz la Cariera Roșia. Pentru asta trebuie să avem însă un guvern funcțional, cu ministru la Energie. Adică să ieșim din acest blocaj total păgubos. Nu mai e timp de pierdut cu dezbateri sterile, fără orizont. Sunt teme majore pe agenda reală a societății noastre care trebuie abordate frontal”.