Cum vrea un primar din Gorj să aducă tinerii la țară, într-un sat izolat și locuit de două familii

Când ajungi în satul Boia, din comuna gorjeană Jupânești, ai impresia că ai ajuns la capătul pământului, iar priveliștea îți taie răsuflarea. Un drum de piatră și pământ care șerpuiește pe dealuri te duce în cătunul unde acum mai locuiesc doar două familii. În total, cinci suflete. Ca să readucă viața în sat, mai ales ca zona are potențial turistic, edilul din comună ajută tinerii să obțină fonduri europene și să le investească acolo.


Drumul spre satul Boia este pietruit cu utilajele primăriei. Mai sunt doar două familii în sat, dar autoritățile vor să le facă viața mai ușoară. De zeci de ani în satul lor nu s-a făcut nimic și, dacă n-a plecat deja din dat, fiecare a fost nevoit să se gospodărească singur. 


Soții Vlăduțoiu locuiesc aici de o viață. S-au obișnuit în satul izolat și nu se mai plâng de nimic. Numără pe degetele de la o mână vecinii care au mai rămas în cătunul răsfirat pe dealuri. "De 64 de ani locuiesc aici. Erau mulți oameni. Erau peste 50 de case. Acum am mai rămas doar două familii. Drumul este foarte rău și se face tot mai rău din cauza ploilor. Avem promisiuni că se va asfalta. Ar fi mare lucru. Sperăm să prindem și noi asfaltul aici. În tot satul, mai suntem acum cinci persoane. Trei persoane într-o casă și două în altă casă. Bătrânii au murit, copiii au plecat la oraș sau în străinătate. Era frumos aici. Aveam și școală, dar nu aveam drum deloc", a spus Iulian Vlăduțoiu, unul dintre cei rămași în sat. 


Pe soția sa am găsit-o într-o grădină plină cu legume. "Dacă muncești, ai de toate. Dacă nu, nu ai nimic. Noi ne gospodărim singuri. Avem în grădină de toate. Am făcut fântână să avem apă și suntem liniștiți. Ne-am obișnuit aici. E frumos, liniște, aer curat. Am auzit că o să ne facă asfalt. Ar fi bine. Sunt și niște tineri care vor să facă aici pensiuni cu piscină, dar nu știu dacă mai prind eu", ne-a spus Milica, soția domnului Iulian. 


Tinerii din comună, interesați de terenuri


Ce vor să facă autoritățile pentru a readuce viața pe ulița din sat? Să convingă tinerii să ia fonduri europene și să-și facă o afacere acasă. "Acest sat este aproape gol. Eu am ședințe pe sate în ultima duminică din fiecare lună. Am discutat cu tinerii din localitate. Le-am spus sursele de finanțare pentru a accesa fonduri europene, să-și facă mici afaceri, o pensiune sau ceva pe agricultură. Au fost foarte receptivi. Deja avem doi tineri din comună care sunt interesați să facă două pensiuni. Suntem la faza de a face cadastru, de a identifica toate terenurile pentru a le concesiona sau a le cumpăra", ne-a spus primarul din Jupânești, Ion Gîrniceanu. 


Ca să asfalteze drumul spre satul Boia, este nevoie de mulți bani. Primarul speră să-i obțină prin Programul Național de Investiții "Anghel Saligny". "Omul trebuie să aibă infrastructură. Trebuie să facem drumul. După ce vom face drumul, vom încerca și celelalte utilități: apă, gaze și canalizare. Dar este un proiect de durată, de anvergură și necesită costuri foarte mari. De foarte mulți ani, drumul nu a mai fost reparat. Doar ce am retușat noi cu un excavator. Acest drum are o configurație mai greoaie. Va costa foarte mult. Sunt aproape trei kilometri. Cred ca undeva la 9 miliarde de lei vechi kilometrul. Nu sunt sigur. Majoritatea oamenilor plecat în străinătate, mai ales copiii. Apoi și-au luat și părinții cu ei", a mai spus edilul Ion Gîrniceanu.

Galerie foto





Vizualizări: 1,801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: