Autoritățile din Gorj, pregătite să taie panglica nepăsării la Padeș

Evenimentul de restaurare a monumentului ”Proclamației de la Padeș”, închinat eroului național Tudor Vladimirescu, are loc cu o întârziere de … un an. Programat pentru împlinirea a 200 de ani de la Revoluția din 1821, evenimentul va fi marcat astăzi, 5 iunie, prin tăierea unei panglici la o lucrare nerecepționată. La eveniment sunt invitate să participe, ca de obicei, toate oficialitățile locale.


Anul ”Tudor Vladimirescu” a fost ignorat de autoritățile locale și județene în 2021, când s-au împlinit 200 de la ani de la Revoluția din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu. Au fost anunțate diverse evenimente și lucrări de investiții, însă nu au fost realizate în termen. 

Dar la ora 11, în Câmpia Soarelui se vor așeza în rând, purtând tricolorul, oficialități care  vor susține, probabil, discursurile de anul trecut. 

În ceea ce privește monumentul de la Padeș, lucrările de peste 800 de mii de lei au fost plătite de primărie, iar astăzi va fi tăiată panglica, deși lucrarea nu este recepționată. În plus, surse din primărie spun că au fost mai multe probleme legate de derularea investiției. 

”Obiectivul nu a mai beneficiat în ultimele decenii de lucrări de reabilitare și punere în valoare. Măsura de a schimba înfățișarea monumentului are legătură cu evenimentele pregătite anul viitor de autoritățile județene. Anul 2021 a fost declarat Anul „Tudor Vladimirescu“, anunțau autoritățile în 2020.


Și Primăria Târgu Jiu are în plan modernizarea Parcului ”Tudor Vladimirescu”, tot cu ocazia Bicentenarului, însă probabil că tăierea panglicii nu va fi făcută anul acesta.


Ceas, cărți și timbre.

”Anul Tudor Vladimirescu” a fost declarat 2021 printr-o lege promovată de deputatul de Gorj, Dan Vîlceanu. Legea prevedea organizarea de evenimente în toată țara, dar mai ales în Gorj. 

Însă în 2021, inițiativele private au fost cele care au celebrat cum se cuvine Anul ”Tudor”. 

Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație a lansat o emisiune de timbre dedicată lui Tudor Vladimirescu, în ediție limitată, în colaborare cu Romfilatelia.

Totodată, un proiect inedit, cu rostul de a ține vie amintirea faptelor eroului Tudor Vladimirescu, a fost ceasul care-i poartă numele. Asociația Excelsior a dăruit ceasul cu nr 1, din cele 200 care au fost realizate, președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, într-un eveniment la Biblioteca Central-Universitară din București. 

De asemenea, la Colegiul ”Național Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu au fost lansate trei cărți dedicate Revoluției din 1821 și lui Tudor Vladimirescu, una dintre acestea fiind o reeditare a celui mai vechi volum despre revoluția de acum 201 ani.

Galerie foto


Vizualizări: 1,697

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: