După ani de procese, CE Oltenia obligat să consolideze terenurile afectate de excavări

Vești bune pentru mai mulți localnici din satul Rugetu, din comuna gorjeană Roșia de Amaradia. Cei de la Complexul Energetic Oltenia vor începe lucrările de consolidare a terenului care a început să alunece și să amenințe mai multe gospodării. Deși fac acest lucru tardiv, oamenii din zonă se bucură că va fi refăcut terenul și nu vor mai sta cu frica-n sân că alunecarea de teren le va amenința gospodăriile.

Sunt deja 15 ani de când s-au oprit excavatoarele în Roșia de Amaradia. De atunci, ar fi trebuit refăcut terenul afectat de excavări, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nu e de mirare astfel că prăpastia rămasă în loc a început să se adâncească și să amenințe 15 gospodării din apropiere.

Primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, a anunțat că a primit promisiuni de la oficialii Complexului Energetic Oltenia și că, în această lună, vor începe lucrările de refacere a terenurilor și redarea lor în circuitul agricol.

 „Perimetrul minier rămas în urma excavării miniere, o suprafață de 400 de hectare, e un pericol iminent atât pentru locuințele din apropiere, atât în satul Rugetu, cât și înspre satul Seciuri, unde alunecarea de teren din carieră a înaintat activ înspre aceste locuințe. Riscăm ca, în toamnă, când precipitațiile cresc, să avem probleme cu alunecările de teren. Cei de la CEO au reacționat, au venit în zonă. A studiat ce soluții trebuie implementate imediat ca să nu fie afectate cele 15 imobile din apropierea acestui teren. Mi-au promis că, până pe 15 iunie, vor semna contractul cu firma care va face aceste lucrări”, a spus primarul Liviu Cotojman, într-o emisiune la Radio Accent.

De altfel, tot din cauza excavărilor, mare parte din satul Seciuri a fost distrusă. Case întregi s-au dărâmat și au fost înghițite de teren. Mulți dintre cei afectați atunci de nenorocire încă se judecă cu producătorul de energie.

„Unitatea minieră este principalul vinovat pentru producerea alunecărilor de teren și distrugerea caselor din zona Rugetu. Asta  stabilit instanța. S-a constituit un grup al cetățenilor care au făcut acțiune în instanță. Șapte ani a durat procesul. CEO tot reconstruiește la case și în această perioadă. încă n-a terminat. Inițial, au fost 22 de proprietari. Acum sunt 126 de proprietari care au făcut acțiune în instanță. Unii au și câștigat, alții sunt pe rol. Unii au cerut și penalități pentru că nu s-au terminat la timp lucrările”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 1,766

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: