Cum trăiesc fotbaliștii din ligile inferioare
Salarii de 400-500 de lei pe lună, antrenamente după serviciu, mâncare de acasă. Cam asta este viața unui fotbalist de Liga a IV-a, dar nici la Liga a III-a lucrurile nu se îmbunătățesc semnificativ. Vali Modrea, director sportiv la Știința Turceni, a vorbit într-un interviu la Radio Infinit despre greutățile din sport.
Știința Turceni evoluează în Liga a IV-a, dar ia în calcul promovarea în liga superioară. Modrea spune că promovarea nu implică doar partea sportivă, ci depinde mult de disponibilitatea primăriei de a ajuta fotbalul. Directorul sportiv de la Știința își amintește cu durere experiența de acum câțiva ani, când echipa a mai fost în Liga a III-a. „Am mai fost în Liga a III-a, am avut un an greu în privința rezultatelor. Te obliga să joci cu trei jucători sub 21 de ani, am făcut improvizații. A fost dureros că în al doilea an de Liga a III-a, când am făcut o echipă competitivă, returul a fost bun, dar a venit acea bombă, când am fost obligați să ne retragem din cauza problemelor financiare ale primăriei. Nu a depins de ei, erau conturile blocate din cauza unui proces pierdut, a fost dureros să ne întoarcem în Liga a IV-a. Băieții au plecat spre Liga a III-a, și-au găsit alte echipe”, a povestit Modrea la Infinit.
Directorul sportiv de la Știința Turceni a spus că în primăvară va afla de la primărie dacă se poate asigura buget pentru Liga a III-a. Modrea a spus cam care sunt diferențele de buget. În Liga a IV, jucătorii joacă pe salarii de 400-500 de lei, iar unii doar din plăcere, deplasările sunt doar în județ, nu implică plata cazării, astfel încât sunt echipe care se descurcă cu 50.000 de lei pe an sau chiar mai puțin. În Liga a III-a, spune Modrea, bugetul nu poate fi sub 700.000 de lei. Asta pentru că trebuie asigurate măcar salarii de 1.500 de lei, astfel încât fotbaliștii să nu aibă alt loc de muncă. „Dacă vin la antrenament după opt ore de muncă, nu facem nimic. Ni s-a întâmplat de multe ori să avem doar jumătate din lot la pregătire, pentru că fotbaliștii erau la serviciu. Nu poți să faci performanță în aceste condiții”, a spus Modrea, care a precizat că în vestul țării sunt și salarii de mii de euro în Liga a III-a. De asemenea, trebuie bani pentru deplasări, pentru că meciurile se joacă la sute de kilometri distanță. „Dacă faci o deplasare de cinci-șase ore cu autocarul, trebuie să pleci cu o zi înainte, să cazezi echipa. Poți și să îi cobori din autobuz și să-i bagi direct în teren, dar în 20 de minute li se taie genunchii. Dar îți bați joc de oameni. Așa, poți să ții o echipă cu 400.000 de lei în Liga a III-a, dar păcălești fotbalul”.
COMPETIȚIE
Modrea spune că viitorul campionat va fi unul greu. „Lupta nu se va da numai între noi și Bustuchin, așa cum se spune. Țicleni și Rovinari sunt echipe care vor pune probleme, la fel Sadu, Fărcășești, echipe care oricând pot produce surprize”.
CANTONAMENT
Jucătorii de la Știința Turceni au avut parte în acest an de un cantonament de 7 zile pe Litoral. „Cantonamentul a fost un bonus promis de Primăria Turceni pentru Cupa Gorjului”, a explicat Modrea.
CALIFICARE
Ştiinţa Turceni a jucat miercuri primul meci oficial din acest an, la Dănceu, cu AS Recolta, în Cupa României. Echipa s-a calificat în turul al doilea al Cupei României, după ce a învins trupa mehedinţeană cu scorul de 5-4 (1-1), în urma loviturilor de departajare. Jucătorii gorjeni au deschis scorul în minutul 32, din penalti, ratând o altă lovitură de la 11 metri, în repriza a doua. Au fost egalaţi în minutul 66. În prelungiri, Ştiinţa Turceni s-a impus la penaltiuri, 4-3, scorul general fiind 5-4.