Cum sunt stimulaţi elevii să aleagă şcolile profesionale
Înscrierile elevilor de clasa a VIII-a în învăţământul profesional de trei ani încep în luna mai. Absolvenţii studiilor gimnaziale sunt stimulaţi să opteze pentru învăţământul profesional atât cu burse, cât şi cu posibilitatea de a continua liceul, înscriindu-se după aceea în clasa XI-a, cursuri de zi. Pentru elevii care nu reuşesc să promoveze clasa a VIII-a se anulează înscrierea la şcoala profesională.
Admiterea în şcoala profesională are loc înaintea admiterii la liceu, înscrierile făcându-se înainte ca elevii claselor a VIII-a să încheie anul şcolar. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, elevii care vor urma cursurile învăţământului profesional de trei ani vor primi burse lunare. „Elevii care vor urma cursurile şcolilor profesionale vor primi burse lunare de 200 de lei. În plus, şcoala profesională se echivalează cu ciclul inferior al liceului. După cei trei ani de şcoală profesională, elevii îşi vor putea continua cursurile liceale la învăţământul de zi, ei având posibilitatea să se înscrie în clasa a XI-a. Practic, obţin o calificare într-un anumit domeniu de activitate după care îşi pot continua liceul dacă doresc. Vrem să schimbăm mentalitatea potrivit căreia deştepţii merg la liceu, iar proştii la profesională”, a declarat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.
Liceele tehnologice din judeţ au propus spre şcolarizare 532 de locuri pentru învăţământul profesional de trei ani. „Completarea fişei de înscriere în învăţământul profesional cu durata de trei ani se va face mai devreme decât în cazul înscrierii în învăţământul liceal, mai exact începând cu luna mai. În cazul elevilor care nu promovează clasa a VIII-a, li se va anula înscrierea la şcoala profesională”, a mai precizat Ion Işfan.