Cum se pot înmulți gladiolele toamna!

Gladiolele sunt flori  populare, dar aduc și un plus de frumusețe în orice grădină. Forma lor unică oferă un contrast superb cu multe flori de diferite culori, iar opțiunile lor de dimensiuni variate le fac ideale pentru plantare atât în ​​pământ, cât și în diferite vase.

Gladiolele se înmulțesc prin diviziunea bulbilor care se scot din pământ toamna. Unele soiuri se împart și se multiplică mai bine în anumite condiții de creștere decât altele. 

Un corm sau bulb mare va produce undeva de la 30 la 100 de cormi - bulbi foarte mici, în doar un an! Aceasta înseamnă că vă puteți umple grădina cu gladiole superbe înflorite destul de ușor. 

Așadar, când săpați gladiolele, lăsați cormii mici într-un loc uscat, bine aerisit, dar ferit de îngheț (într-un garaj sau magazie de scule, de exemplu) timp de 2 sau 3 săptămâni, până când frunzișul se usucă. Atunci va fi posibil să le curățați fără prea mult efort. Îndepărtați frunzele și rădăcinile uscate, care apoi se vor desprinde ușor. Apoi trebuie doar să îi depozitați într-un loc sigur până în primăvară.

Când veți planta cormii, în primăvara viitoare, însă, nu veți avea flori imediat. Mai degrabă, va trebui să îi lăsați să crească mai mari înainte de a vedea înflorirea: cel mai probabil timp de 2 sau 3 ani. Așadar, transplantați-i în grădină primăvara, poate într-un loc discret, deoarece tot ce vor arăta va fi frunziș asemănător cu iarba și îi scoateți din nou în toamna viitoare.

Cormii vor fi apoi mult mai mari, arătând mult ca o versiune în miniatură a cormilor maturi, dar sunt încă prea mici pentru a înflori. În mod normal, este nevoie de cel puțin încă un an de creștere în pământ înainte ca bulbii să fie gata să înflorească. Așadar, depozitați-i din nou peste iarnă, plantați-i primăvara și toamna următoare, dezgropați-i din nou și atunci vor fi suficient de mari pentru a înflori anul următor!

Galerie foto


Vizualizări: 2,183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: