Cum se îngrijeşte corect ficusul
Una dintre plantele de apartament cele mai des întâlnite în casele românilor este ficusul. Este vorba de o plantă ornamentală care, prin prezenţa sa, poate adăuga viaţă şi frumuseţe unei camere, mai ales că poate creşte la dimensiuni impresionate, fiind de fapt un copac.
De provenienţă tropicală, ficusul se adaptează destul de bine la condiţii de mediu variate şi, deși nu este o plantă foarte pretenţioasă, îngrijirea sa presupune cunoaşterea anumitor reguli de creştere şi întreţinere.
Pentru ca planta de ficus să se dezvolte armonios, în primul rând, trebuie să-i găseşti în apartamentul tău locul pe care îl merită si în care se simte bine. De regulă, ghiveciul cu ficus poate fi ţinut în locuri luminoase, uneori semiumbrite, evitându-se expunerea sa la lumina directă a soarelui. Nu trebuie făcute excese de lumină, de temperatură, de curenți de aer sau de umiditate, deoarece în astfel de condiţii dezvoltarea plantei poate stagna.
Pe timpul verii, ficusul poate fi scos în gradină sau pe balcon, însă la umbră pentru că oscilaţiile de temperatură pot determina căderea frunzelor. Dacă frunzele devin cafenii, apoi încep să cadă treptat, înseamnă că plantele au fost afectate de curenţi sau de valuri de aer rece. Uscarea frunzelor, fără să cadă, se datorează faptului că multă vreme ele nu au fost curăţate de praf. Dacă se udă cu apă mai rece decât temperatura mediului, frunzele ficuşilor se îngălbenesc şi cad.
Trebuie să ştiți şi faptul că frunzele ficusului cad toate la un moment dat, iar acest lucru nu trebuie să vă sperie. Nu înseamnă că planta a murit. Condiţiile de temperatură, udatul prea des, lumina sau dăunatorii pot afecta planta pe care trebuie să o udați în continuare moderat, iar ea îşi va reveni.
Mediul optim de creştere a plantei de ficus presupune menţinerea unei temperaturi între 12 si 24 de grade Celsius. În perioada de vegetaţie, temperatura ideală creşterii plantei este între 18 și 24 de grade Celsius, iar pe timpul iernii, nu mai jos de 12 grade.
Eliminarea prafului de pe frunze se face cel puţin o dată pe lună, cu un burete înmuiat în apă călduţă, curată, fără clor, sau prin introducerea plantelor sub duş.
Afânarea substratului din ghivece se face cel puţin o dată pe lună cu un băţ de grosimea unui creion. Vara se udă de 1-2 ori pe săptămână, iar iarna de 1-2 ori la 7-14 zile.