Cum să plece, cum să ne lase?
"Eu nici nu pot să plec. Cum să plec, dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau. Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Ori, să plec prin demisie, sigur, este posibil și acest lucru, dar nu aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă pentru un interes public, nu pentru al unui politician" - Klaus Iohannis, 18 decembrie 2024.
Este atât de specifică lui Klaus Iohannis această declarație, genul ăla de declarație care te lasă fără cuvinte. Are de toate, și sfidare, și aroganță, și “bă, proștilor”, și “fără mine ați fi praf”.
Pe 21 noiembrie 2019, Klaus Iohannis a depus jurământul pentru un mandat limitat de Constituție la 5 ani. Judecătorii Curții Constituționale ne-au spus tuturor că Iohannis poate rămâne președinte după anularea alegerilor prezidențiale, chiar și după împlinirea celor 5 ani. CCR nici măcar nu a dat un termen de trei sau șase luni pentru organizarea unor noi alegeri, măcar să avem un orizont de așteptare.
Deocamdată, avem câteva partide care îi cer lui Klaus Iohannis să plece. Printre acestea, USR și AUR. Pe cale de consecință, aceste două partide nu ar trebui să participe la consultări cu Klaus Iohannis, pentru formarea unui nou guvern.
Dacă reprezentanții PSD, PNL și UDMR vor merge la consultări, îi vor recunoaște legitimitatea lui Klaus Iohannis în afara celor cinci ani de mandat, iar asta este o decizie pe care o vor deconta mulți ani de acum încolo.
Pentru că sunt nouă milioane de români ale căror voturi au fost anulate, dar să zicem că nemulțumiți ar fi doar votanții lui Georgescu și Lasconi, adică peste patru milioane. Oricât de mult ni s-ar spune că alegerile au fost anulate pentru binele nostru, deocamdată noi vedem că binele e la Iohannis, care se mai plimbă câteva luni pe banii noștri. Sau câțiva ani, că deja suntem în situația de a nu mai respinge nicio ipoteză.
Cert este că o coaliție de guvernare fără USR este extrem de fragilă. Iar USR nu a demonstrat până acum că știe cu guvernarea, dar la opoziție se pricepe. La fel și AUR. Așa că liberalii și social-democrații au un viitor trist.
Deja, pe surse se aude că sunt parlamentari PSD și PNL care își caută partid, că se așteaptă la alegeri anticipate și nici nu vor să se asocieze cu deciziile de înghețare a pensiilor și salariilor, de reducere a cheltuielilor statului etc. În aceste condiții, s-ar putea ca, după alegerile prezidențiale, să avem și alegeri anticipate parlamentare. Iar trendul este în favoarea suveraniștilor, care s-au mai și profesionalizat în ultimii ani, au și parlamentari buni, nu ca ăia de acum patru ani, care parcă erau luați de la adunat de prune. Acum cei de la POT și SOS au aspect de adunătură, dar și aici pot fi făcute multe schimbări în cazul unor anticipate.
PSD și PNL iau acum decizii decisive pentru viitorul lor ca formațiuni politice. Dacă îl legitimează pe Iohannis, dacă îngheață pensiile, în câteva luni vor avea scoruri electorale dintr-o singură cifră.