Cum să îndepărtezi căpușele de la câini!

Odată ce trece iarna, căpușele devin extrem de enervante pentru animăluțele de casă. Din păcate căpușele nu doar că sunt enervante pentru oameni și câini, ci pot și transmite numeroase boli.

Cu cât mai repede detectezi și îndepărtezi căpușele la câini, cu atât mai mic este riscul ca acestea să transmită patogeni.

Pentru că majoritatea patogenilor sunt localizați în intestinul căpușei. De acolo ei trebuie să migreze întâi în glandele salivare pentru a infecta noua gazdă. Procesul durează câteva ore. Așa că, dacă îndepărtezi căpușa la timp, reduci șansele de transmitere a patogenilor.

Cel mai bine este să verifici câinele de căpușe după fiecare plimbare. Pentru a face asta, examinează bine întregul corp al câinelui: fii atent în mod special la zona capului, la urechi, gât, stomac și la partea interioară a coapselor. Căpușele preferă zone cu piele subțire și puțină blană.

Căpușele sunt uneori mai vizibile, alteori nu. În funcție de cantitatea de sânge absorbită, mărimea lor variază între cea a unui vârf de ac și cea a unui sâmbure de cireașă.

Fii atent la simptomele care ar putea apărea după ce câinele a fost mușcat de o căpușă. Printre acestea se numără febra sau pierderea apetitului care pot indica o posibilă boală.

Dacă patrupedul a adus o căpușă acasă, e important să o îndepărtezi cât mai curând posibil. Folosește o pensetă sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor. Poziționează penseta pentru căpușe cât mai aproape de pielea câinelui și nu strânge corpul căpușei. Prinde capul căpușei apoi trage-l încet, echilibrat și direct din locul înțepăturii (nu îl distruge). Verifică dacă ai îndepărtat complet parazitul sau dacă mai este capul de căpușă rămas în pielea câinelui. Elimină căpușa cu grijă, pentru ca aceasta să nu poată infecta o nouă gazdă. Dezinfectează rana și verific-o regulat. Dacă se formează o zonă roșie în jurul înțepăturii, acest lucru ar putea indica o infecție cu boala Lyme.

Ține cont de mușcătura de căpușă pentru moment. Dacă ți se pare că patrupedul este bolnav, slăbit sau are febră, du-l repede la veterinar.

Prevenția este mereu mai bună decât suportarea consecințelor – mai ales în cazul căpușelor. De aceea ar trebui să protejezi câinele de mușcături de căpușe și de riscul de transmitere al bolilor. Există diverse preparate (antiparazitare) care omoară căpușele sau previn infestarea cu acestea.

Preparatele tip picătură se aplică între umerii câinelui și apoi se răspândesc pe întregul corp. În funcție de durata efectului (de obicei până la patru săptămâni) va trebui să tratezi câinele de mai multe ori pe an. Sprayurile funcționează ca preparatele tip picătură. Zgărzile eliberează continuu substanțele active din ele. De obicei resping căpușele și alți paraziți pentru o perioadă mai lungă de timp (între cinci și șase luni).

La veterinar poți găsi și tablete iar efectul pastilelor variază între trei și șase luni în funcție de preparat.

Vizualizări: 2,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: