Cum să gestionați teama copiilor față de străini

Bebelușii au o teamă normală de tot ce nu cunosc iar teama față de persoane străine, anxietatea, se manifestă printr-o stare de irascibilitate și plâns, atunci când se apropie o persoană necunoscută. Este o etapă normală, care debutează în jurul vârstei de 8-9 luni dar care dispare până la vârsta de doi ani.

Această teamă față de străini îi ajută pe bebeluși să distingă persoanele pe care le cunosc de cele străine. Atunci când bebelușii sunt foarte mici, nu au nicio problemă să stea în brațele mai multor persoane. Se simt confortabil dacă au fost hrăniți, au dormit bine și au un ambient plăcut. Pe măsură ce cresc, acest lucru se schimbă. Acesta este momentul în care dorința ta de a bea o cafea în liniște devine și ea destul de complicată. 

În primele luni de viață, bebelușul are memorie pe termen scurt. „Dacă îi iei o jucărie, aceasta nu mai există pentru copil sau dacă mami sau tati pleacă, acesta uită“, explică medicul Ari Brown, într-un articol. Acesta este motivul pentru care mulți sugari au puține probleme în a trece din brațele unui adult în brațele altuia.

Însă, pe măsură ce crește, bebelușul începe să înțeleagă mai multe lucruri. Bebelușii încep să înțeleagă acest fenomen, numit permanența obiectului, în jurul vârstei de 8 sau 9 luni.

Vei observa că bebelușului începe să-i lipsească căldura, confortul și familiaritatea ta, atunci când nu ești în cameră. Faptul că nu știe ce se poate întâmpla când nu ești prin preajmă îi declanșează dezvoltarea a două frici perfect normale: anxietate față străini și anxietatea de separare.

Este firesc ca prietenii și familia să-l ia în brațe pe bebeluș și să-l facă să fie în centrul atenției, dar acest lucru poate fi copleșitor pentru el. Acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze. Din contră, anxietatea bebelușilor față de străini poate fi un semn al unui atașament sănătos față de persoana care îl îngrijește, care este esențial pentru dezvoltarea sa emoțională.

Pentru a calma temerile bebelușului și a-i minimiza reacțiile, prezintă-i cu blândețe persoanele noi. Dacă protestează față de o interacțiune prietenoasă din partea unui străin, explică politicos că are nevoie de timp pentru a se acomoda. Lăsă persoana străină să vorbească cu bebelușul în timp ce acesta este în siguranță pe picioarele tale sau în brațele. Va învăța din vocea și din comportamentul tău prietenos că această persoană nouă este sigură.

La fel ca și adulții, bebelușii au propriile lor temperamente și niveluri de sociabilitate. Lăsă-i să-și facă prieteni în ritmul lor și nu-i forțați niciodată să meargă la cineva dacă nu vrea.

Vizualizări: 1,119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: