Cum să faci unt acasă
Ai nevoie de:
Ai nevoie de 2 căni smântână dulce. Trebuie să fie proaspată și foarte rece. Țne smântâna la congelator pentru circa 30 de minute.
Cum pregătești:
Pune smântâna intr-un un blender și bate timp de aproximativ 10 minute, cu pauze de un minut la fiecare trei-patru minute. Smântâna se va transforma într-o crema groasă iar pasta va avea un surplus de lichid alb. Scurge lichidul și continuă să bați alte cateva minute până ce se formează untul. Adună-l cu mâna sau cu o spatulă și pune-l pe servete absorbante. Se clătește bucata de unt cu apa rece, în mai multe ape până ce apa iese curată. Daca nu-l clătești se va acri!
Stoarce mai departe untul fie prin frământare usoară pe un prosop de pânza. Îți vei da seama când ajunge la stadiul final pentru ca va fi compact, dens și galben.
Poți adăuga sare, ierburi uscate sau mirodenii, usturoi uscat, pudră de ceapă sau ghimbir.